2024. április 23., kedd

Temerini hírek

A községi Művelődési Központ az idén is lehetőséget nyújt az alkotó képzőművészeknek a bemutatkozásra. Az évadnyitó kiállításra ma, pénteken, február 24-én este 7 órai kezdettel kerül sor a galériában, amikor is Konstantin Gušić képzőművész olajfestményeit tekintheti meg a közönség. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a kiállítás megnyitójára.

***

A Művelődési Központ a hét végén csoportos színházlátogatást szervez az Újvidéki Színházba. A Fekete című zenés darabot február elején mutatta be a színház társulata, február 25-én, szombaton 19 órai kezdettel kerül sor az ismétlésre. A temerini nézőket ingyenes busz szállítja Újvidékre, belépőjegyet a Művelődési Központ irodájában lehet váltani 350 dináros áron.

***

A hagyományos farsangi felvonulás február 26-án lesz a város központi utcáin. Gyülekező a piactéren 13 órakor, jelmezes felvonulás 14 órakor, útirány: piactér, Petőfi Sándor utca, Újvidéki utca, Kossuth Lajos utca, Nikola Pašić utca, majd vissza a Petőfi Sándor utcán a színpadig. A felvonulókat a TEFU fúvószenekar kíséri, 15 órai kezdettel kulturális műsor bőgőtemetéssel, játékos vetélkedőkkel. A menetben résztvevőket forralt bor, tea és fánk várja. Szervezők: Pásztor Éva és az I. Helyi Közösség.

***

A hét végén, február 25-én és 26-án tartják meg Temerinben a helyi Castle Archery Íjász Egyesület szervezésében az idei évi teremíjász országos bajnokságot. A verseny a legrangosabb teremversenynek számít Szerbiában. Ez alkalommal szombaton versenyeznek az ifjúsági, valamint a veterán korcsoport íjászai és a csupasz íj stílusú versenyzők. Vasárnap a felnőtt korcsoport olimpiai, valamint csigás stílusú íjászai mérik össze tudásukat és ügyességüket. A nézők számára a belépés díjtalan.

***

A Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944–45 Alapítvány támogatásával jelent meg A halál első könyve című kiadvány. A Lágerfüzetek sorozat első kötetéről van szó, amelybe egy tanulmány kíséretében Csorba Béla közreadta a járeki tábor halotti anyakönyve első kötetének gyermekáldozatokra vonatkozó anyagát. Az anyakönyvben összesen 250 ilyen bejegyzés szerepel. A kiadványt a szerzőnél lehet beszerezni.