2024. április 19., péntek

Abakusszal a sikeres tanulásért

A gyermekek kézmozgás segítségével javítják a vizuális- és koncentrációkészségüket, és fejlesztik a kreativitásukat

Folyamatban van az NTC iskola SuanPan mentális aritmetika magyar nyelvű oktatási fejlesztési kurzusra való beiratkozás az ötévestől a tizennégy éves korcsoport részére. A program célja a gyermekek szellemi adottságainak fejlesztése abakusz számoló segítségével.

A gyermekek figyelmét leköti az óra (Fotó: Gergely Árpád)

A gyermekek figyelmét leköti az óra (Fotó: Gergely Árpád)

Az NTC iskola szlogenje szellemében – A gyermekeket az életre készítjük fel – arra törekszik, hogy a megszerzett gyakorlati tudást a gyermekek mindennapi tevékenységeikben tudják felhasználni. A program segítségével a gyermekek megtanulnak fejben számolni az abakusz számológép segítségével. Az abakusz egy kézi számológép, ahol a tábla el van felezve, fent narancssárga golyók, az alsó részén pedig négy kék golyó van, az eredményt pedig az elválasztó vonalhoz hozzáérő golyók mutatják. A gyermekeknek egy idő után már csak maguk elé kell képzelniük a számolót és így tudnak számolni. A gyermekek különböző gyakorlatok által kézmozgás segítségével serkentik a jobb és a bal agyfélteke aktivitását, ezáltal javítva többek között a vizuális készséget és koncentrációkészséget, emellett a módszer javítja a memóriát és fejleszti a kreativitást is. Az NTC iskola alapprogramja a pedagógia, valamint a neurotudomány korszerű vívmányai, melyek a gyermekek kreativitását és használati tudásának fejlesztését szolgálják. A program három szakaszból áll, az első a komplex motorikus tevékenységekre, a finom motorikára, szemmozgásra, egyensúlyra és mozgásra vonatkozik, a második szakasz a gondolati rendszerezés és társítás, a harmadik szakaszban pedig a divergens és a konvergens gondolkodás, valamint a használati tudás fejlesztése valósul meg. Az említett három szakasz együttesen a gyermek szenzomotorikus és kognitív fejlődésére hat.

Az oktatás magyar és szerb nyelven korosztályonkénti csoportokban történik, az öt–hétévesek, a hét–kilencévesek, valamint a kilenc és fél–tizennégy évesek csoportjában. A legkisebbeknek harmincnyolc, a többieknek pedig harminchat hetes a képzés. A legkisebbeknek először el kell sajátítaniuk a szám fogalmát különféle pálcikák és más didaktikus oktatóanyag által, nekik ezért két héttel hosszabb a képzés. Az órákra heti egy alkalommal kerül sor, és háromszor negyven percig tart. Az iskola igazgatónője, Danijela Đedović elmondta, hogy a program licenccel rendelkezik, oktatóiknak el kellett sajátítaniuk a programot, sőt a második, negyedik, hatodik és nyolcadik hónapban a gyermekeket is tesztelik, ezáltal követhetik a fejlődésüket. Az említett iskola csoportokat szervez Szabadkán és Topolyán magyar és szerb nyelven, Zomborban pedig szerb nyelvű képzést szerveznek.