2024. április 20., szombat

Farsangi télűzés a zentai múzeumban

Keddtől csütörtökig délelőttönként gyermekek jelenléte tette még vidámabbá a zentai Városi Múzeum galériáját, ugyanis Farsang a múzeumban címmel kézműves gyermekfoglalkozást tartottak általános iskolás diákok részére. Papírtányérok és különböző színezőeszközök segítségével farsangi álarcokat készíthettek az érdeklődő gyerekek. A foglalkozásvezető Burány Katalin múzeumpedagógussal beszélgettünk csütörtökön délelőtt.

– Minden évben megszervezzük ezt a foglalkozást farsang környékén. Általában az alsós korosztály érdeklődik, a legtöbbször sokan jelentkeznek, de idén különösen nagy volt az érdeklődés, körülbelül száz kisdiák fordult meg itt a három nap alatt, főleg elsősök és harmadikosok, mindhárom iskolából. Kedvcsinálóként megmutatunk nekik néhány maszkot a Székely Tibor-gyűjteményből, és elmagyarázzuk, mi is az a farsangi maszk, bár általában tudják, hogy a télűző szokásokhoz kapcsolódik. Amikor elkészül a munkájuk, természetesen hazavihetik – árulta el Burány Katalin, hozzátéve, a tanárok azért szeretik ezeket a foglalkozásokat, mert kapcsolódnak az iskolai tananyaghoz, tulajdonképpen rajzórának számítanak, viszont némiképp szabadabban próbálnak a gyerekekkel foglalkozni.

A szervezők nem titkolt szándéka, hogy a múzeumban zajló aktivitásokkal felhívják a legkisebbek figyelmét magára az intézményre is. A kiállítóteremben alkottak most is, ahol egyúttal körbejárhatták a rendkívül gazdag Boldogasszony-tárlatot, de általában ugyanúgy megnézik a múzeum állandó kiállításának különböző részeit is. Tehát már jó időben elkezdenek megismerkedni a hellyel.