2024. március 28., csütörtök
Olimpia 2024

Fürjes: A siker esélye az egység szétesésével megszűnt

Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai pályázat vezetője azt mondta: a 2024-es pályázat elnyerésének esélye megszűnt az induláskor fennállt összefogás és egység szétesésével.

Fürjes tegnap azt követően nyilatkozott, hogy előző este a kormány úgy határozott: javaslatot tesz a Fővárosi Önkormányzatnak, valamint a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia megrendezésére irányuló pályázat visszavonására.

„Szomorú vagyok, mert ekkora esélyünk még sohasem volt. Százhúsz éves a magyar álom, hogy Budapesten egyszer olimpia legyen, mert a legelső olimpia idején is felmerült ez a lehetőség, és ez a hetedik kudarcunk. Sohasem volt akkora esélyünk, mint most, kézzelfogható közelségbe került egy budapesti olimpia lehetősége” – fogalmazott a pályázat vezetője.

Hozzátette: nehéz küzdelem állt még előttük, de „a surranópályán meglepetésgyőzelmet arathattak volna. A siker esélye azonban az induláskor fennállt összefogás és egység szétesésével megszűnt. Azt követően, hogy az összefogás és egység elporladt, a szerdai döntés sajnos szükségszerű volt, s ez volt az egyetlen felelős döntés” – mondta Fürjes.

„Nekünk holnap, holnapután, a következő hetekben folyamatosan versenyeznünk kellett volna a nemzetközi színtéren két nagy, erős és teljesen egységes várossal. Azért volt ez az egyetlen felelős döntés, mert sajnos annak az esélye veszett el, hogy szeptemberben, Limában Budapest győztes lehessen” – fogalmazott. A „nagyokkal, erősekkel és ráadásul egységesekkel szemben” csak akkor lett volna esély, ha „teljesen egységesek vagyunk” – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a budapesti pályázat története egy nagy összefogással indult. „Amikor a Fővárosi Közgyűlésben döntést kellett hozni, 2015 júniusában, 93 százalékos szavazattöbbséggel szavazta meg Budapest. Támogatták a szocialisták, a Jobbik, a Fidesz–KDNP és a Párbeszéd, közülük a szocialisták és a Párbeszéd egy része kihátrált ebből a nemzeti egyetértésből, a nemzeti ügyből pártvita lett, és pont a célegyenesben, a legrosszabbkor. Nincs már időnk, hogy ez az egység helyreálljon, s így veszekedve, a hátországban ádáz vitákat folytatva a nemzetközi színtéren nem tudunk versenyezni. Ez egy leégés lett volna, lesajnálva néztek volna ránk nap mint nap. Az egyetlen felelős döntés az lehetett, hogy ebből a versenyből, ha fájó szívvel is, de kiszállunk” – vélekedett.

Fürjes közölte, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) már értesítették, s a NOB mélységes sajnálatát fejezte ki. „Nagyon sok NOB-tag hívott fel a napokban, ezek alapján is mondhatom, hogy soha ekkora esélyünk nem volt, mint most. Olyanok is kifejezték támogatásukat, akikről mindig tudtuk, hogy mögöttünk állnak, de voltak meglepő telefonhívások is, olyanokról is kiderült, hogy nagy valószínűséggel Budapestre szavaztak volna, akikről korábban ezt nem gondoltam” – árulta el a pályázat vezetője.

Fürjes a formai kérdésekről azt mondta: a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésen dönt majd a pályázat visszavonásáról, s azt követően a MOB hivatalosan is értesíti a NOB-ot, hogy Budapest kiszállt a versenyből.

Egyik szemük nevet, a másik sír

A Momentum Mozgalom „egyik szeme boldog, a másik pedig sír” amiatt, hogy a kormány, a főváros és az olimpiai bizottság Budapest olimpiai pályázatának visszavonása mellett foglalt állást – közölte a szervezet elnöke tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Fekete-Győr András hangsúlyozta: azért boldogok, mert a népszavazást támogató több mint 266 ezer aláírás „sűrítménye volt az emberek tettvágyának”, amivel sikerült meghátrálásra kényszeríteni Orbán Viktor miniszterelnököt, Tarlós István főpolgármestert és Borkai Zsoltot, a Magyar Olimpia Bizottság elnökét. Ugyanakkor a másik szemük azért sír, mert „megint nem hallgatták meg az embereket” egy kérdésben, miközben a vita során lehetőség lett volna dönteni arról, hogy „mire költsünk” a következő évtizedekben. A „NOlimpia” kampánnyal azt is ki akarták fejezni, hogy nekik más prioritásaik vannak: az egészségügy és az oktatás fejlesztése.

Kitért arra is, hogy miközben őket ügynöközték le kormánypárti politikusok, továbbra is titkosak az ügynökakták. Ezért az a céljuk, hogy ezek az akták végre nyilvánossá váljanak. Kérdésre válaszolva elmondta: egyetlen politikai erővel sem keresik az együttműködést és őket sem keresték meg. Ám lehetnek olyan nemzeti ügyek, amelyek során együttműködnek másokkal.

Soproni Tamás alelnök arról beszélt, hogy az egész Kárpát-medencében meg akarják alakítani „a cselekvés köreit” annak érdekében, hogy erőt mutassanak a politikai elitnek. Ezzel pedig be kívánják fejezni a rendszerváltást – mondta, hozzátéve: 45 napos országjárásba kezdenek, amelynek során olyan embereket keresnek, akik felül akarnak emelkedni a megosztottságon.