2024. március 28., csütörtök

A VMSZ a magyar kormány stratégiai partnere marad

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke csütörtökön Budapesten fogadta Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét.

A megbeszélésen a VMSZ elnöke tájékoztatta a kormányfőt a közelgő szerbiai államfőválasztásról és a VMSZ Tanácsának döntéséről, amelynek értelmében a párt Aleksandar Vučić jelenlegi kormányfő megválasztását támogatja.

A döntés hátteréről Pásztor István elmondta: a legfontosabb cél Szerbia belpolitikai stabilitásának a megőrzése. Rámutatott: a vajdasági magyar közösség érdekérvényesítésének egyetlen észszerű módja a 2016-ban aláírt koalíciós szerződés fenntartása és a benne foglaltak maradéktalan megvalósítása.

Orbán Viktor arról biztosította a VMSZ-t, hogy támogatja ebben a döntésében.

A kormányfő a megbeszélésen kifejtette: a magyar nemzetrészek gazdasági, oktatási és kulturális fejlődése – csakúgy, mint Magyarország és Szerbia együttműködése – az elmúlt években lépett felfelé ívelő szakaszba, és ezt a folyamatot mindenképpen tovább kell vinni.

A magyar miniszterelnöki sajtóiroda közlése szerint a budapesti tárgyaláson Orbán Viktor és Pásztor István egyetértett: a vajdasági magyar regionális és közösségfejlesztési szervezet, a Prosperitati Alapítvány sikerének kulcsa a közösségi bizalom, enélkül a magyar kormány hároméves támogatási programja sem jutott volna el ilyen hatékonyan a pályázókhoz.

A miniszterelnök összegzése szerint az eredmények azt mutatják, hogy e bizalom politikai megtestesítője a Pásztor István vezette VMSZ, amely teljesítménye alapján a jövőben is a magyar kormány stratégiai partnere marad – áll a sajtóiroda közleményében.