2024. március 28., csütörtök

Lengyelország csatornát vág a Visztula-turzáson

Lengyelország 2022-ig csatornát vág az észak-lengyelországi városokat a Balti-tengertől elválasztó Visztula-turzáson, a mintegy 197 millió eurónak megfelelő beruházásról szóló törvényt pénteken jóváhagyta a lengyel alsóház.

A szejmben a 428 jelenlévő képviselő közül 401-en támogatták a jogszabályt.
A lengyel tengergazdaság és belső vízi utak minisztériuma keddi közleménye szerint a beruházás Lengyelország, valamint az Európai Unió keleti területeinek "új geopolitikai helyzetére való tekintettel" elsősorban a keleti lengyel és EU-határ biztonságára nézve fontos.
A Gdansk kikötővárostól az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi területig nyúló, mintegy 96 kilométer hosszú Visztula-turzás a Balti-tengertől választja el a tőle délre, a Visztula-öböl mentén fekvő lengyel településeket.
A 2018 és 2022 között megvalósítandó, 880 millió zlotys (mintegy 197 millió euró) beruházást a lengyel állami költségvetésből fedezik. A projekt keretében a turzáson egy 1,3 kilométer hosszú és 5 méter mély, a 4 méter merülésű tengeri hajók által is használható csatornát vágnak.
A csatorna mindenekelőtt Elblag város kikötőjéhez, valamint a Visztula-öböl többi községéhez nyit majd közvetlen hajózó útvonalat. Az elblagi kikötőt jelenleg csak a Baltyijszk városánál lévő keskeny szoroson át, vagyis a kalinyingrádi orosz enklávé parti vizein keresztül lehet megközelíteni.
A parlamenti vita során a tervezet előterjesztői indoklásukban a projekt biztonsági és közlekedési szerepe mellett kiemelték a térség várható gazdasági megerősítését, beleértve azt is, hogy a beruházás mintegy 3 ezer új munkahelyt teremt, és kedvező hatással lehet a turizmusra.
A projekt megvalósításáért felelős tárca jelenleg négy különböző csatornaépítési változatot mérlegel.
A tervet környezetvédők, valamint a valószínű útvonal közelében fekvő Krynica Morska üdülőközpont lakosai ellenzik. Lengyelország a projektről az Európai Bizottsággal egyeztet.
A csatorna megépítését jóváhagyó törvényt még a lengyel szenátusnak is meg kell szavaznia.