2024. április 18., csütörtök

Egyetemre járok – önkéntes vagyok – utazom

Középiskolai diákok, egyetemi hallgatók és tanárok nagy érdeklődéssel hallgatták a részletes tájékoztatást a külföldi ösztöndíjak feltételeiről, valamint az önkéntesmunka-vállalásról az uniós országokban az Egyetemre járok – önkéntes vagyok – utazom című fórumon, amelyet az újvidéki Városi Könyvtár és az EUTEKA könyvtárhálózat projektumának munkatársai rendeztek a városi könyvtár Duna utca 1. alatti emeleti termében.

Goran Bogunović, a TEMPUS Alapítvány szerbiai munkatársa ismertette az Erazmus+ programot, amely lehetőséget ad egyetemistacsere által az általános, mester és doktori képzés, valamint teljes mester és teljes egyetemi képzés elvégzésére az uniós országok egyetemein. Elmondta, hogy mind a két esetben ki van fizetve a tandíj, az útiköltség, és általában az egészségügyi biztosítás, a havi ösztöndíj, amelyből fedezni lehet a lakás, az élelmezés és egyéb költségeket. A TEMPUS alapítvány megbízottjainak feladata népszerűsíteni és részben megvalósítani az Erazmus+ programot, amelyet részben Brüsszelből, egyes projektumokat, tevékenységeket pedig a programban résztvevő országokból irányítanak. A 2014-től 2020-ig az oktatás és képzés, valamint a fiatalok életének és a sport területén megvalósuló program céljai: a más környezetben való tanulás, egyéni továbbképzés, együttműködés különféle szervezetekkel, intézményekkel különféle csere, az egymástól való tanulás, a gyakorlati munka által. Ebben részt vesznek a programországok (elsősorban minden uniós ország) és az úgynevezett partnerországok, amelyek minden más országot felölelnek. A hatéves programra közel 15 milliárd euró van biztosítva.

A népszerű külföldi tanulás mellett az idei évtől kezdve 2 naptól 2 hónapig külföldön képezhetik magukat a tanárok, pedagógusok az EU-s partneriskolában – mondta Suzana Miličić, az EU képviselője, az EUTEKA könyvtárhálózat projektumának koordinátora. Megtudtuk, hogy a projektumba eddig bekapcsolódott 48 hazai könyvtárunk mind olyan helyekké fognak válni, ahol mindenki tájékozódhat az Európai Unióval kapcsolatos témákról (www.euinfo.rs/euteka), emellett elméleti és gyakorlati kérdéseire választ kaphat. A rendezvényen a volontőrmunka tapasztalatait Milena Milošević, az Európa Önkéntesszolgálat képviselője osztotta meg és kolléganője, Marina Turus spanyolországi fiatal, aki a nálunk vállalt önkéntes munka után egyelőre Újvidéken marad és dolgozik. Gordana Novaković, az OpeNS csapat képviselője röviden beszélt az Európai Ifjúság Főváros 2019 programjáról, terveiről, a fiataloknak azokról a lehetőségektől, hogy ezekben az években életük, környezetük aktív formálói legyenek.