2024. április 25., csütörtök

Visszakerültek a zombori sorompók

Újra működik a sorompó (Fekete J. József felvétele)

Újra működik a sorompó (Fekete J. József felvétele)

Még január ötödikén a Szerbiai Vasutak illetékes szervezeti szolgálata, munkaerőhiányra hivatkozva, bezárta Kerényen (Kljajićevón) a vasútállomást, a közúti kereszteződésnél pedig leszerelték a sorompókat, és kikapcsolták a fénysorompót is. Röviddel ez után elvitték a sorompókat a Zombor–Apatin közúti-vasúti kereszteződésről a bükkszállási állomásnál, majd pedig a Nemesmilitics–Sári (Aleksa Šantić) nyílt pályáról is leszerelték a közúti átkelést biztosító sorompókat. Csakhogy erről senkinek nem szóltak, pedig a vasutasoknak kötelességük lett volna tájékoztatni a nyilvánosságot a közlekedési rend módosulásáról, vagyis, hogy ezeken a helyeken már nem lehet megszokásból közlekedni, hanem fokozott figyelemre van szükség, hiszen három kereszteződésben már nincsenek sorompók.

A héten visszakerültek a helyükre a sorompók, a fénysorompókról is eltávolították a fekete műanyag takarózsákokat, és ha jön a vonat, mindkettő működik. A visszaállításról ugyanúgy nem találkoztunk tájékoztatással, mint a korábbi eltávolításról sem.

A vasúti átjáróknál viszont kint maradt a jelzés, hogy a forgalmas útszakaszokon mechanikusan biztosítatlan, fénysorompó nélküli átjáróhoz érkezik az autós. Ez még mindig jobb, mint a szerbiai orosz rulettként elhíresült megoldás, hogy mindenki a saját felelősségére hajthat a sínekre. Igaz, a közlekedési jelek pontosan tájékoztattak eddig is, de aki megszokta a leengedett sorompókat, akár „emlékezetből” is vezethet. Szerencsére az említett helyeken nem történt még baleset.