2024. április 25., csütörtök

Központrendezés és strandépítés

Az idén folytatódik Pobeda központjának a rendezése – Új arculatot kap Kavilló központja – Strand létesül a szvetityevói tavon – Újra kinyit a pobedai benzinkút

Pobeda Topolya község egyik legkisebb helyi közössége, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell foglalkozni az életminőség javításával. Vikor László tanácselnök arról számolt be lapunknak, hogy a helyi közösség mindhárom településén történtek beruházások.

Új buszmegálló Pobeda központjában (Lakatos János felvétele)

Új buszmegálló Pobeda központjában (Lakatos János felvétele)

– A 2016. évből leginkább Pobeda település központjának a felújítását lehetne kiemelni. Ebbe beletartozik az autóbusz-megálló teljes újjáépítése, valamint az egykori medence elválasztása a központtól egy válaszfallal. Ez egyrészt egy dekoratív dolog, másrészt megakadályozza a gyerekeket abban, hogy erről az oldalról a medence területére jussanak. A felújításnak folytatódnia kellett volna, de a pénzeket megkésve tudtuk lehívni, aztán meg már beállt a hideg idő. Hátramaradt még két épület újrameszelése, ennek a költségei már ki vannak fizetve, így amint az időjárás engedi, a munkálatok folytatódhatnak. Ugyancsak nagy figyelmet szenteltünk Kavilló központjának. Több változtatást is végrehajtottunk: kivilágítottuk, valamint hozzáférhetőbbé és dekoratívabbá tettük. A másik fontos dolog, amit sikerült elvégeznünk, az a szvetityevói víztározó tó világításának a felújítása. Emellett padokat és szemeteskosarakat helyeztünk ki – mondta el a tanácselnök.

Az idén leginkább a már megkezdett projektumok folytatása szerepel a tervekben mindhárom falu esetében.

– Kavillón nagy terveink vannak az idei évre. Szeretnénk megvásárolni egy épületet a falu központjában, és faluházzá alakítani. Ez esetben bele tudunk kezdeni egy átfogó tervbe, ami az egész faluközpontot meg fogja változtatni. Értesüléseim szerint az idén a Tanyaszínház építkezése teljesen befejeződik. Mi a központ átrendezésével, parkoló, nyilvános toalett és egyéb helyiségek kialakításával kívánjuk a kellő infrastruktúrát biztosítani a Tanyaszínház mellé. Remélem, a továbbiakban is jó lesz az együttműködésünk, mert közös érdek, hogy ne az itteni közösségtől elkülönülve létezzen. Ugyancsak fontosnak tartjuk a szvetityevói tó rendezésének a folytatását. Az idei évben szeretnénk strandot kialakítani a tó egyik részén. Összesen 11 település gravitál ehhez a tóhoz, ezért szükség lenne rá, mert nem mindenki tud eljutni a Topolyai-tóra. Az idén pályázati pénzekből szeretnénk akadálymentesíteni a posta épületét, valamint a bejárat fölé egy kis tetőt rakunk. Ugyanezt a helyi közösség épületén is megcsináljuk, valamint kívülről tatarozzuk az egészségügyi rendelő épületét – számolt be a tanácselnök.

A télen sok helyen szétfagyott a vízvezeték, ezért az idén a vízvezeték-hálózat felújítását is tervezik. A hálózat állapota papíron egészen más, mint a valóságban, ezért alapos rekonstrukcióra lesz szükség – fogalmazott Vikor. A pobedai parkban rejtőzik egy értékes pagoda, a helyi közösség ezt az idén a falu központjába szeretné áthelyezni. De egy közbiztonságot javító beruházást is tervezett a helyi közösség: térfigyelő kamerákat fognak kihelyezni különböző helyeken. Hasonló beruházások várhatók a szomszédos Gunaras és Törökfalu (Utrine) helyi közösségekben is. A tanácselnök szerint egy ilyen hálózat kialakítása nagy segítséget jelentene a különféle lopások felderítésében.

Vikor végezetül egy olyan hírről is beszámolt, ami nem közvetlenül kötődik a helyi közösséghez: a pobedai benzinkút, ami néhány éve nem működik, új gazdára talált, és az idén újra kinyit. Ez néhány új munkahelyet jelent, és a környék üzemanyag-ellátását is nagymértékben megkönnyíti.