2024. április 25., csütörtök

Játékos fürdetés

A szabadkai Gyermekszínházban szombaton 17 órai kezdettel lesz a Maszatoló – Pancsoló című előadás bemutatója

A Pelenkás színház keretében kerül sor szombaton 17 órától a szabadkai Gyermekszínház új előadásának, a Maszatoló – Pancsoló bemutatójára. A Pelenkás színház a legkisebbekhez szól, 0-tól 36 hónapos korig. A Branislav Trifković rendezésében készült előadás két nyelven, magyarul és szerbül szólal meg. A szereplők: Vörös Imelda, Kocsis Endre és Danka Balać. A produkció kapcsán Vörös Imeldával beszélgettünk:

– Egy érdekes, hétköznapi témát dolgozott fel a rendező. A szülőknek gyakran problémát jelent a fürdetés. Szeretik gyorsan letudni, minél egyszerűbben és gyorsabban. Mivel nem mindegyik gyerek szeret fürdeni, ezért három kis játékot mutatunk be, amelyek kedvet adhatnak a pancsoláshoz. Erre hívjuk fel a figyelmet, hiszen pont a játék az, amire a legkevesebb idejük jut a szülőknek. Az előadás során egyszer fiúbábot használunk, máskor pedig kislányt. Aki sűrűbben jár Pelenkás színházba, mindkettőt láthatja. A pancsolást persze a maszatolás előzi meg. Először kertészkedünk, virágmagot ültetünk, kikel a napraforgó és a gyerek összepiszkolja magát. A produkció párhuzamosan kétnyelvű, ugyanaz elhangzik magyarul és szerbül is, így abba is betekintést nyerhetünk, hogy milyen az, amikor egy gyerek kétnyelvű családban nevelkedik. A mi előadásunkban az anya szerb, az apa pedig magyar. Több Pelenkás színház jellegű előadásban játszottam már, és azt vettem észre, hogy a színek, a formák, és a kellemes hangok kötik le leginkább a kicsik figyelmét. Ez is szem előtt lett tartva az előadás készítése során – mondta elöljáróban Vörös Imelda.

Az előadás létrejöttéről Branislav Trifković rendezőt kérdeztük:

– A saját gyermekemből indultam ki, és abból, ahogyan a feleségemmel neveljük. A mi kis előadásunk több rétegű és újdonságokkal is előrukkolunk. Kis nézőinket egy kertbe invitáljuk. A gyerekek megfigyelhetik, hogyan kell virágot ültetni és hogyan kell bánni a virággal. Azt is megmutatjuk, mit tehetünk a kártevő madarak ellen: csúnya dolog kővel megdobálni, amikor pusztán el is zavarhatjuk őket. A kertben a gyerek összepiszkolja magát és jön a pancsolás ideje. Ennél a résznél példákat láthatunk arra, hogyan ösztönözzük játékkal a fürdésre, ami végül jó élmény lehet a gyereknek és a szülőknek is. Az előadás mindkét nyelven kommunikál, így a szerb ajkúak akár eltanulhatnak néhány magyar szót és ugyanígy fordítva. A Pancsoló készítése során az újrahasznosításra, a környezetvédelemre is hangsúlyt fektettünk. A díszlet fő részét egy kád alkotja, amelyet hulladékok közül szedtünk össze és használjuk fotelként, ágyként és kertként is. Ugyanakkor csizmákat virágtartókká alakítottunk át. Játszunk a függönnyel is, amely helyszíntől függően változik. A Pelenkás színházban eddig nem volt írásvetítő. Egyszer nagyon régen használtuk egy előadásban. Most az írásvetítő is előkerül, amit nem is rejtünk el. A színpadra helyezzük és mellette engem is látni fognak a nézők. Az előadás rendezése során a zene is foglalkoztatott. A The Tiger Lillies együttes zenéje megfelelőnek tűnt, de csak finom, instrumentális részeket használtam. A szereplőkön kívül két mesélőnk is lesz, szerbül a média világából ismert Otmar Hegediš szólal meg, magyarul pedig Gál Elvira, társulatunk tagja. Az előadás színpadképéhez sokban járult hozzá Kanyó Janovics Erika, ő készítette a bábot és a díszletet, de nagy köszönettel tartozok Szarapka Tibornak, Bálint Ervinnek, a műhelyeseknek és mindenkinek, aki segítette a produkció létrehozását – hallottuk a rendezőtől.