2024. április 26., péntek

Nem lesz kötelező választási részvétel

A bolgár alkotmánybíróság elutasította csütörtökön a választásokon való részvételt kötelezővé tevő törvénymódosítás szankciókra vonatkozó tételeit.

A taláros testület az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította a módosításnak azt a részét, amely szerint ha egy választópolgár két egymás utáni választáson távol marad az urnáktól, törölni kell őt a választási listáról. A választáson való részvétel kötelme ettől függetlenül továbbra is érvényben marad.

A szófiai parlament tavaly áprilisban fogadta el az ország választási törvényének módosítását, kötelezővé téve a választási részvételt a 6,8 millió választópolgár számára. A törvényjavaslat előterjesztői azt remélték, hogy a modosítás növelné az utóbbi években csökkenő választási kedvet, egyúttal mérsékelné a választási csalások veszélyét is az Európai Unió legszegényebb országában.

Bulgáriában a 2014-es parlamenti választásokon az elmúlt 25 évben a legalacsonyabb, 51 százalékos volt a részvételi arány, a 2011-es elnökválasztásokon is csak a szavazásra jogosultak 51,8 százaléka járult az urnákhoz.

A jogszabályi változtatást 109 szavazattal fogadták el 74 ellenében, tíz tartózkodás mellett a 240 tagú bolgát parlamentben. Az akkor ellenzéki Bolgár Szocialista Párt és a török kisebbséget képviselő párt a törvénymódosítás ellen szavazott. A kötelező választás bírálói azzal érveltek, hogy a választás alkotmányos joga egy törvénymódosítással nem tehető kötelezettséggé.

A módosításnak kétségtelenül volt hatása, hiszen a tavaly novemberben tartott elnökválasztásokon a korábbiakhoz képest viszonylag magasabb, 57,5 százalékos volt a részvétel.

A bolgárokat március 26-án ismét az urnákhoz várják előre hozott parlamenti választásokra. Tavaly novemberben ugyanis lemondott Bojko Boriszov miniszterelnök, miután a kormánypárt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jelöltje, Cecka Cacseva parlamenti elnök vereséget szenvedett az elnökválasztás november 13-i második fordulójában az ellenzéki szocialisták által támogatott oroszbarát jelölttel, Rumen Radevvel szemben.