2024. április 19., péntek

Monografija pronalazaka bronzanog doba

Velebit je nekada bio regionalni centar za proizvodnju i obradu predmeta od bronze

Arheolog je rekao da je tokom iskopavanja Velebita, među artefaktima pronađen veliki broj kalupa koji su služili kao sredstvo za izradu bronzanih predmeta.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Takve stvari su u Srbiji pronađene na 2-3 mesta, izuzetno su retke. Mladi arheolog smatra da su uspeli da iskopaju ove stvari iz dubine zemlje, oni su stalno bili u upotrebi, možda čak i u nekoilko navrata. Kada su se nakon prve primene ovi kalupi polomili, koristila bi se druga strana- rekao je Ramadanski i dodao da se na osnovu predmeta može zaključiti da se na Velebitu više generacija bavilo proizvodnjom predmeta od bronze. Pored alata i kalupa, kao što su sekire, igle, srp, naišli su na predmet čiju svrhu nisu ni znali. Na kraju je arheolog Rastko Vasić uz pomoć akademika otkrili da se radi o nakovanju za kalup.
Ramadanski smatra je je Velebit nekada bio regionalni centar za proizvodnju i obradu predmeta od bronze. Nedavno je grupa Američkih istraživača uzela uzorak iz predmeta pronađenih ovde, zasnovan na bazi sirovina za proizvodnju legura. Takođe bih želeo da kažem da će o predmetima nađenim na Velebitu izaći srpsko-mađarska publikacija, koja je u vezi sa Zavodom za kulturu Vojvođanskih Mađara. Kolege iz Subotice su uspele da dobiju fotografije snimljene tokom iskopavanja i vode pregovore o opremi i finansijama vezanim za izdavanje monografije- istakao je arheolog.
U toku su pripreme i obrada arheološkog materijala i rukopisa za monografiju koju očekujemo naredne godine. Pored ovoga, arheološki institut izdvojio je novac za određivanje starosti posmrtnih ostataka pronađenih na Velebitu.