2024. március 29., péntek

Filmfesztivál Zomborban?

Egy nemzetközi filmfesztivál alapításáról írt alá kezdeményező nyilatkozatot Dušanka Golubović polgármester asszony és John Savage amerikai filmszínész, aki egyebek közt a kultikus Szarvasvadász és a Hair filmekben nyújtott kiváló alakítást. A színész a város napja alkalmából vett részt a Visszatérés (Povratak) című mozifilm bemutató előtti vetítésén Zomborban. A film főszereplője a zombori származású Lazar Rockwood, aki száznál több hollywoodi játékfilmben szerepelt.

A fesztivál ötlete nem előzmény nélküli a városban. Bosnyák Ernő, a régió filmművészetének pionírja elsőként forgatott is rövid játékfilmet 1909-ben, majd három évre rá, II. Rákóczi Ferenc emlékművének leleplezésekor dokumentumfilmet készített, ami során műszaki újdonságként először alkalmazott vízszintesen és függőlegesen is mozgatható kamerakocsit. Szülővárosába, Zomborba álmodta meg Hollywood filmváros európai párját, a Duna menti Hollywoodot, amihez megszerezte a francia Pathé Frères mozivállalat támogatását. A városi hatóság huzakodása és a világháború kitörése viszont derékba törte álmát.
„Megóvott közép-európai architektúrájával és a Felső-Duna mente természeti adottságaival egyetemben Zombor ma is új filmek forgatására alkalmas város. A kultúra és a művészet hagyományait megjelenítő város, ahol a régióban elsőként fogant meg és még éveken át úttörő módon gazdagodott a filmművészet, megérdemel egy ehhez a hagyományhoz méltó filmfesztivált” – áll egyebek közt a kezdeményező okiratban.
– Büszkék vagyunk Bosnyák Ernőre és zombori kollégáira, akik befolyással voltak a filmművészet fejlődésére. Szerintem Zombornak adottak a lehetőségei egy nemzetközi filmfesztivál alapításához. Ennek érdekében Péccsel és Eszékkel kívánunk együttműködni, mert szeretnénk a fesztivált regionális jellegűvé tenni – nyilatkozta Dušanka Golubović, és hozzátette, az önkormányzat nyári mozit tervez építeni a város központjában.
– Ragaszkodtam, hogy a filmet Vajdaságban, Zomborban forgassuk. Ebben a tekintetben talán önző voltam, ám valami módon hozzájárultam Bosnyák Ernő elképzelésének megvalósításához, hogy Zombor legyen az európai Hollywood, hollywoodi színészeket hoztam a városba. Az idén valami olyasmire készülők, ami földrengésként rázza meg Zombort, de erről nem kívánok most többet mondani. Még két játékfilm, és akkor befejezzem munkám Zomborban. Talpra akarom állítani a várost, ezt a legkomolyabban mondom – fogalmazott titokzatosan Lazar Rajić Rockwood, aki az Amerikai Egyesült Államokban száznál több hollywoodi filmben szerepelt. – Szeretem és imádom Zombort, bármerre is járok Amerikában, mindig Zomborról mesélek. A kész filmet még én se láttam, kissé izgulok is, de szerintem jó, hiszek a fiatal rendezőmben (Predrag Jakšić) – összegezte a színész.
– Meg kell csinálni ezt a fesztivált, sok vendége lesz. Hatalmas potenciálja van a városnak, sok mosolygós embert láttam, csodálatos és művelt emberekkel ismerkedtem meg, akik jártasak az új technológiában, és van mit tőlük tanulni – mondta John Savage a dokumentum aláírását követően.