2024. március 28., csütörtök

Elkezdődött a Vénusz bontása

Volt olyan időszak, amikor Topolyát a fürdők városának tartották, viszont napjainkban csak a helybeli tó szolgálhat fürdőzésre a nyári hónapokban.

Fotó: Benedek Miklós

Fotó: Benedek Miklós

Községünk tavaly felállt új vezetősége viszont célul tűzte ki az egykori Vénusz medence romjainak bontását, és ugyanazon a helyen egy új létesítmény felépítését. Lapunk hasábjain korábban már hírt adtunk arról, hogy a fürdő bontásáról megszületett döntést követően az arra kiírt közbeszerzési pályázat nyertese a bajmoki Dubrava Kft. lett, körülbelül 15 millió dináros árajánlatával. A bontás a napokban megkezdődött, és a kivitelezőnek ötven munkanap áll a rendelkezésére, hogy elvégezze a bruttó 5460 négyzetméteres terület elrendezését. A munkálatokat állami támogatásból kivitelezik. A bontási munkálatokat tegnap megtekintette Topolya polgármestere, Kislinder Gábor, valamint a helyi vezetés több képviselője. Az újságíróknak adott interjújában a polgármester így fogalmazott:

– Úgy mondtuk a decemberi szerződéskötéskor, hogy amint az időjárás megengedi, elkezdődik a bontás. Mi azt szerettük volna, ha már karácsony környékén elkezdődik a munka, ami már abból is látszott, hogy a területet bekerítették, viszont a belvíz miatt a gépek nem tudták megközelíteni a terepet, úgyhogy most, a több napos száraz időjárás után kezdődhetett el csak a munka. Az első napok eredményei alapján úgy tűnik, hogy az ötven napos határidő tartható. A határidő azért fontos a számunkra, mert a terep felmérése után az új Vénusz terveztetése kell, hogy megtörténjen, és a pályázatok lezárulta után a további munkálatoknak is el kell kezdődniük – mondta Kislinder Gábor.

A polgármester arról is szót ejtett, hogy a bontásból származó hulladék egy részét, a finomabb hulladékot a Mezőgazdasági Iskola előtti ingoványos terület feltöltésére használják, míg a többi részt az egykori téglagyár elegyengetésére fordítják.

Újságírói kérdésre Kislinder azt mondta, hogy az idén elkészülhetnek az új fedett uszoda tervrajzai, és így a következő éves költségvetésből egy összeget el lehet különíteni az alapkonstrukció felépítésére, és 2019-ben be lehetne fejezni a munkálatokat. Az új uszoda elkészítésének teljes költsége egyelőre ismeretlen, majd csak a pontos tervrajzok elkészülte után lehet irányárat mondani, egyelőre még az új medence méretei sincsenek eldöntve, és nem tisztázott az sem, hogy mennyit kell a terep elrendezésére fordítani, viszont a költségekbe azt is bele kell számolni, hogy új kutat is kell fúrni, hisz a régiek használatra alkalmatlanok, és újak kialakítása akár több tízezer euróba is kerülhet.