2024. április 26., péntek

Tervek vannak, csak pénz nincs

Összefoglaló a temerini I. Helyi Közösség tanácsának üléséről

Megtartotta sorrendben 6. rendes ülését a temerini I. Helyi Közösség tanácsa. Nedeljko Pekez tanácselnök hét pontból álló napirendet javasolt elfogadásra, amit a jelenlevők hozzászólás nélkül meg is szavaztak. Az elnök elmondta, hogy a helyi közösség 2017. évi munkaprogramjának elfogadásáról már korábban is tárgyaltak és a program most került végleges megfogalmazásra. Valójában csak az elképzeléseket vetették papírra, amelyekről azt gondolják, hogy meg kellene valósítani, ám hogy lesz-e rá pénz, az már nem tőlük függ. A helyi közösségi beruházásokat a község finanszírozza.

Ülésezik az I. Helyi Közösség tanácsa (Góbor Béla felvétele)

Ülésezik az I. Helyi Közösség tanácsa (Góbor Béla felvétele)

– A legfontosabb lenne a járdák javítása – mondta az elnök –, mert úgy tűnik, hogy e tekintetben a község az I. Helyi Közösséget elhanyagolta. Különösen nagy beruházást fog jelenteni a helyi közösség épületének felújítása, amire készülnek már a tervek. Külsőleg az épületen nem változtatnak, ám a nagyterem, a konyha és a színpadi rész alapos változtatásokon megy keresztül. Sürgősen meg kell javítani a tetőszerkezetet, ez nem tűr halasztást. Fontossági sorrenden kívül szükséges lenne gondot viselni a köztéri emlékművekről és szobrokról, az esővizes árkok karbantartása, az illegális szeméttelepek felszámolása, új játszóterek építése és a régiek karbantartása. Két rendezvény megszervezéséből is kiveszik részüket. Az egyik a farsangi karnevál, a másik pedig az Illés-napi felvonulás.

Mivel a helyi közösségeknek igen szerények az anyagi lehetőségei – egész évre 7,3 millió dinárt hagyott jóvá az önkormányzat – igyekezni fognak a községgel közösen pályázatok által forrásokhoz jutni. Szó volt még a farsangi karnevál szervezési kérdéseiről, a leltárbizottság jelentéséről, a takarítónővel való szerződés meghosszabbításáról, valamint a Marko Orešković és a Népfront utca sarkán lévő épület esetleges megvásárlásáról, amelynek egyik társtulajdonosa a helyi közösség, és négy civil szervezet használja. Az épületet annak idején konfiskálták, és most visszaadták az örökösöknek, akik szeretnék eladni.