2024. április 25., csütörtök

Tankönyvekről, versenytesztekről

Megalakult a kémiát oktató tanárok szakaktívája

Szakmai tanácskozást szervezett Szabadkán a Magyar Nemzeti Tanács a kémiát oktató tanárok számára, ahol egyebek mellett az elérhető tankönyvekről, a versenytesztekről, a szertárak felszereltségéről beszéltek, jelezve az MNT felé a felmerülő problémákat, és igyekeztek közös ötletekkel, tanácsokkal, javaslatokkal megoldásokat találni.

A magyarul (is) oktató kémiatanárok szakaktívájának megalakítása kapcsán Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja elmondta, az MNT oktatási portálján eddig 2580 pedagógus regisztrált, számukra 33 szakaktíva alakult, egyik ezek közül a kémiatanárok szakaktívája 80 taggal.

Mint a többi szakaktívának, ennek is az a célja, hogy az azonos tantárgyakat tanítók egymásra találjanak és egymás segítségére lehessenek. A szakmai tanácskozáson 49 általános iskolai és középiskolai kémiatanár vett részt, akik elmondhatták a tantárgy oktatásával kapcsolatos észrevételeiket, nehézségeiket. Mint hallhattuk, gondot jelent, hogy a magyar nyelven elérhető tankönyvek skálája a szerb nyelvűekhez képest igencsak szűkös, s ez nehezítheti például a kémiaversenyekre való felkészülést is, ugyanis a versenyeken a teszteket összeállítók több kiadó tankönyveiből is beválogatnak feladatokat, ám a magyar gyerekek csupán 1-2 kiadó tankönyveiből tudnak csak készülni, vagy a tanár fordít nekik a szerb kiadók könyveiből is. A tanárok egyöntetű véleménye az, hogy szükség lenne magyar nyelven is jó feladatgyűjteményre, amelyből a versenyekre lehetne készülni, másrészt nem az a kérdés, hogy mely tankönyveket kellene újranyomtatni, hanem ideje lenne új tankönyveket írni, hiszen a most használatban lévő kémiatankönyvekben bőven megtalálhatóak immár elavult információk is. Emellett a kémiaszertárak felszereltsége sem kielégítő, mint hallhattuk, sokszor a szemléltetéshez maga a tanár veszi meg immár évek óta az ecetet, sót, alkoholt.

A gondok megoldására születő ötletek között szerepelt, hogy a Magyar Nemzeti Tanács oktatási portáljára kerüljenek fel digitalizált formában a magyarul elérhető tankönyvek, és a versenyek után a magyar nyelvű tesztek és eredmények is, valamint Petkovics Márta jelezte, hogy a versenyekre való eljutásra, például a Curie-verseny szolnoki fordulójába bejutó tanulók együttes elutaztatására lehetséges, hogy anyagi támogatást tudna biztosítani az MNT, de ehhez összefogásra van szükség, ugyanis az egyénileg befutó ilyen irányú kéréseknek nem tudnak eleget tenni.