2024. március 28., csütörtök

Obuka umetnika na pet lokacija

Šta bi značilo za Umetničku Akademiju, adaptacija kasarne na Futoškom putu u Novom Sadu?

Zvaničnici republičke i pokrajinske vlade, nakon zajedničkog sastanka krajem januara najavili su plan o novom univerzitetskom kampusu u Novom Sadu. Kasarna Dr. Arčibald Rajs na Futoškom putu, koja dugo vremena stoji nekorišćena, mogla bi da bude budući kampus za grane kojima nedostaje prostora, kao što su Fakultet tehničkih nauka, Medicinski fakultet i Akademija umetnosti.

Akademija umetnosti više od četiri decenije radi u okviru Univerziteta, a deli se na tri velika dela: muzičku umetnost, likovnu i pozorišnu. Program za razmenu nastavnika i učenika postoji zahvaljujući programu Evropske komisije Erasmus Plus. Pored odličnih rezultata, uslovi nastave su izuzetni i održavaju se na pet lokacija: u centralnoj zgradi u ulici Đure Jakšića 7, u različitim delovima Petrovaradinske tvrđave, u Kosovskoj 33, kao i u tri prostorije u ulicama Pavla Stamatovića i Despota Stefana od 2 do 6. 

Kakva je trenutna situacija i kakve bi promene donela izgradnja novog kampusa, pitali smo dekana fakulteta, Sinišu Bokana.

- Prostorije u kojima se odvija nastava su trenutno van kampusa Univerziteta. Dugi niz godina se ignoriše činjenica da su studentima Akademije Umetnosti potrebne prostorije. Treba istaći da je za neka predavanja savršeno prikladna drugačija vrsta prostora, kao što je Petrovaradinska tvrđava za muzičke aktivnosti ili zgrada u Kosovskoj ulici za audiovizuelne oblasti predavanja.

Umetnička Akademija uglavnom koristi porstor adekvatan za obrazovanje i obavljanje te vrste posla, ali takođe koristi i one koje prostorije koje nisu adekvatne. Činjenica je da je na jednom mestu teško uklopiti prostor koji je u potpunosti u skladu sa našim aktivnostima, pre svega želimo velikom broju studenata da obezbedimo dobre uslove za rad. Prihvatamo da i u buduće radimo na različitim lokacijama ako će to podrazumevati bolji kvalitet rada. Mislim da razdaljina između objekata nije toliki problem nego prenošenje kompletne opreme potreben za rad- mnoge kolege ovako svakodnevno rade, uključujući i mene. Bilo bi idealno kada bi sve bilo na jednom mestu, što bi značilo veliku investiciju, što je više od troškova izgradnje, jer nastava za likovne radove zahteva specifično okruženje- istakao je dekan.

Nadamo se povoljnom ishodu po pitanju novog kampusa. Mislim da je nekadašnja kasarna koja bi se koristila u ove svrhe izuzetno odgovarajuća za zajednički rad Akademije. Pored ovoga, to bi bila odlična prilika da studenti pokažu svoje radove javnosti.

Akademija Umetnosti će i dalje koristiti prostorije na ovim lokacijama ali planirani kampus bi značio bolje prilike i uslove za razvijanje kapaciteta, posebno u delu likovne umetnosti i primenjene umetnosti, za akreditovanje novih studijskih programa.  Nedavno smo akreditovali akademske programe iz grafičkog dizajna i ilustracija, koje su nastale iz grafičke komunikacije, kao i unutrašnji dizajn, resaturacija i konzervacija. Postoje planovi za sledeće studijske programe: dizajn za video-igre, industrijski dizajn, džez, harmonika i moduli iz postojećih programa. Akademija Umetnosti i Terra Kikinda formiraju napredni stepen za dizajn skulptura u studiju u Kikindi, Akademija na taj način želi široj publici da pokaže svoje radove. Što se tiče kvaliteta i obima umetničkih aktivnosti, nadamo se da ćemo otvoriti nove mogućnosti i predstaviti svoje projekte, a u okviru programa Evropske prestonice kulture i Evropske prestonice mladih.