2024. április 25., csütörtök

Utcafelújítás a belvárosban

Az idén új kőborítást kap a Svetozar Miletić utca, több hónapig forgalomkorlátozás lesz érvényben

A felújítási munkálatokat a tartomány és az újvidéki önkormányzat közösen támogatja. Az erről szóló szerződést 2016 végén írták alá az önkormányzat és a Tartományi Nagyberuházási Alap illetékesei. A dokumentum értelmében – a Miletić utca újjáépítésén kívül – a tartomány fogja finanszírozni a Partizán utca felújítását is.

Nemsokára munkálatok kezdődnek a Svetozar Miletić utcában, több hónapig le lesz zárva (Ótos András felvétele)

Nemsokára munkálatok kezdődnek a Svetozar Miletić utcában, több hónapig le lesz zárva (Ótos András felvétele)

A városi befektetési- és területrendezési hivatalban elmondták, hogy folyamatban van a munkálatok kivitelezője kiválasztására kiírandó pályázat előkészítése. Miután kiválasztják a munkálatok kivitelezőjét, nyilvánosságra hozhatják majd a felújítási projektum kezdetének dátumát, valamint a munkálatok költségeinek összegét is.

A Miletić utcában a munkálatokat az utca azon részén bonyolítják majd le, amelyen engedélyezett a gépjármű-közlekedés, valamint a Jovan Subotić és a Görög iskola utca közötti részen.

 – Az utcában már kialakították a közművesítést, de a vízvezeték-hálózat már nagyon régi, és a csatlakozásokat újakra kell cserélni. A Svetozar Miletić utcában a közmegvilágítás egy része már teljesen elavult, a lámpák energiahatékonysága kicsi, újakat kell elhelyezni helyettük – mondták a hivatalban a 021.rs hírportáljának.

A projektum szerint két 5,5 méteres közlekedési sávot építenek a Jovan Subotić utcától a Trifković térig, ennek hossza 210 méter lesz. A Trifković teret a Görög iskola utcával összekötő szakasz 120 méter hosszú, és 3,5 méter széles lesz. Az út két szélére új járdákat építenek.

A felújítás keretében 14 régi stílusú, de korszerű lámpatesteket szerelnek fel az épületek homlokzatára, amelyek kiválóan beleillenek majd az óváros stílusába. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy a munkálatok ideje alatt milyen módon oldják majd meg a gépjármű-közlekedést a központban. Biztosan nem lesz könnyű feladat, mert egyirányú, kimondottan forgalmas utcáról van szó.