2024. április 18., csütörtök

Bontják az Universalt Óbecsén

Az ősszel indított belső munkálatok után nemrégiben megkezdték a Gerberék utcában található egykori Universal vállalat épületének a teljes lebontását Óbecsén.

IDEA lesz a szecessziós épület helyén (Fotó: Fehér Rózsa)

IDEA lesz a szecessziós épület helyén (Fotó: Fehér Rózsa)

A szép szecessziós épületet az ópázovai MM99 Kft., a Merkator egyik leányvállalata vette meg évekkel ezelőtt, de a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet védelme alatt álló épület felújítása sokáig váratott magára.
Daniela Doroslovački, a polgármester infrastruktúrával, építésügyi és kommunális ügyekkel megbízott munkatársa ezzel kapcsolatban korábban elmondta: műemlékvédelem alatt álló épületet is le lehet bontani, ha annak az állapota ezt indokolja, ebben az esetben a kivitelezőnek a régi homlokzati minta alapján kell felépítenie az objektumot. A bontással alvállalkozóként megbízott, bácsföldvári cég, a Živkov prevoz tulajdonosa, Dragan Živkov elmondta: negyven nap alatt kell lebontaniuk az épület megmaradt és az udvari helyiségek nagyobb részét is. A bontás után a pincerészt homokkal, majd kővel töltik fel, ezután kezdik meg az építkezést. Az MM99 Kft. bejegyzésére ezen a címen egyébként még 2015-ben sor került, de az épület felújítását sokáig az akadályozta, hogy a telken található trafóállomás áthelyezéséről nem sikerült megállapodni az Elektrovojvodinával. Most már ez az akadály is elhárult, és a bontás után meg lehet kezdeni az építkezést is.
Arra, hogy a homlokzatot az eredeti épületével azonos módon alakítsák ki, a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet szakemberei viselnek majd gondot. Ebben az épületben a második világháború előtt Engelsmann Józsefnek és fiainak nagykeresedése, valamint vegyesáru-raktára működött, majd az Universal kereskedelmi vállalat székhelye lett a reprezentatív objektum. Az új tulajdonos, az MM99 Kft. itt most egy Idea boltot, az udvarban pedig raktárt szeretne nyitni.