2024. március 29., péntek

Mosóporgyárat két és fél milliárdért

Vasilije Jovanović, a nagybecskereki Beohemija-Inhem társaság csődeljárási igazgatója április 5-ére jelentette be a mosóporgyár vagyonának az árverését.

Megmarad-e a mosóporgyártás Nagybecskereken? (Fotó: Kecskés István)

Megmarad-e a mosóporgyártás Nagybecskereken? (Fotó: Kecskés István)

Az ingó és ingatlan vagyonukat 2,57 milliárd dináros kikiáltási áron kínálják az érdeklődőknek. Vagyonuk legértékesebb része a különféle mosóporoknak és a háztartásban használatos vegyszereknek a bejegyzett védjegyei (Duel, Duel jorgovan, Duel totalno čisto és a Deus), valamint a termelési üzemek, a folyékony mosószereket gyártó üzemrészleg, a termeléshez szükséges felszerelés és gépezet, valamint egy épülőfélben levő nagybecskereki lakóház és a gyár keretében készülő munkacsarnok.
A belgrádi Željko Žunić tulajdonában levő Beohemija-Inhem csődje meglepetés volt, mivel az elmúlt években csak dicséretet lehetett hallani a mosóporgyárról, amely 2013-ban még azt tervezte, hogy Tunéziában két gyárat épít. A vezetés azzal magyarázta az előállt nehézségeket, hogy a vásárlók pénztelensége miatt egyre inkább a házi készítésű, olcsóbb tisztálkodási szerek felé kénytelenek fordulni. Hogy fennmaradjon a piacon, a társaság kénytelen volt drága, rövid lejáratú kölcsönökért folyamodni. Azoknak a visszafizetése azonban egyre nehezebb volt.
A társaság 2006 óta dolgozott Nagybecskereken, 2008 után pedig már a belgrádi Dahlia és a verseci Hemija Brixol is hozzájuk tartozott. Mintegy háromszáz termékük van, és elsősorban a mosóporaikra (Duel, Spin) alapoznak. Ezerkétszáz dolgozót foglalkoztattak, termékeik 40 százalékát exportálták.
A csődeljárás tavaly májusban indult, és az átszervezési terv hiányában a nagybecskereki Gazdasági Bíróság a törvény értelmében kihirdette a társaság felszámolását. Tekintettel arra, hogy a mosóporgyárban jelenleg is folyik a termelés (250-en dolgoznak), így él a remény, hogy esetleg valaki – jogi személy formájában – átveszi a gyárat, és folytatja majd a termelést. A legnagyobb gond az, hogy míg a vagyonuk értékét nem egész 2,6 milliárd dinárra becsülik, addig a veszteségük már meghaladta a 25 milliárd dinárt.