2024. április 26., péntek

Mementó

A Duna Művészegyüttes vendégjátéka az Újvidéki Színházban

Az Újvidéki Színházban ma este 19 órai kezdettel mutatják be a budapesti Duna Művészegyüttes Mementó című, a szovjet kényszermunkatáborok áldozatainak emlékéket állító táncszínházi előadását. Juhász Zsolt néptánctechnikán alapuló, kortárs hangulatú előadását a 2017 februárjáig meghosszabbított magyarországi Gulag-emlékév keretében tizenkét nagyvárosban láthatja a közönség. A Mementó a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok mellett a hadifoglyok és a malenkij robot során elhurcolt civilek sorsával is foglalkozik.

Lénárd Róbert, az Újvidéki Színház művészeti vezetője lapunknak elmondta, a Duna Művészegyüttes nemrég lett kész új produkciójával, és felajánlották, hogy egy nagyobb turné részeként az Újvidéki Színházban is bemutatják azt. A turné határon túli szakaszának egyébként része még Kassa, Kolozsvár, Ungvár és Székelyudvarhely.

– A Gulag még mindig nem része annyira a történelmi emlékezetnek, mint a holokauszt. Hertha Müller Lélegzethintáján és Szolzsenyicin monumentális Gulag-szigetvilágán kívül az irodalomban sem tudok túl sok világszerte ismert példát felsorolni. Feldolgozatlan ez a téma, rejt még ezeregy kis zugot és személyes történetet, jó néhány titkot. A tánc szemszögéből foglalkozni a szovjet lágerrel pedig hihetetlen inspiratív lehetett. A szerbiai táncművészet pár eldugott előadáson kívül nem nevezhető kimondottan jelenlevőnek. Ez egy olyan nyelv, amit ugyanúgy tanulni kell, mint bármi más művészi kifejező eszközt. Ezt a nyelvet nem sokan ismerik a hazai színtéren, ezért mindig külön öröm ilyesmit vendégül látni – nyelvi felfrissülést hoz a színházba, egy más formába történő betekintést – hangsúlyozta ki a darab jelentőségét Lénárd Róbert.