2024. április 23., kedd

Wass Albert útját járva

A zentai Éld az életed! Egyesület évek óta házigazdája a fennállásának 10. évfordulóját ünneplő Szépirodalom-ünnep vajdasági programjának
A csókai Rákóczi férfikórus fellépése (Kép: Horváth Zsolt)

A csókai Rákóczi férfikórus fellépése (Kép: Horváth Zsolt)

Magyarország és a Kárpát-medence több városával párhuzamosan Zentán is megrendezték a 10. Szépirodalom-ünnep elnevezésű rendezvénysorozatot, amelynek résztvevői 25 órás felolvasással Wass Albert munkássága előtt rótták le tiszteletüket.

Az est első részében, a Himnusz eléneklését követően Sándor Terézia, az Éld az életed! Egyesület vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd az est vendégei léptek közönség elé. Elsőként a csókai Rákóczi férfikórus adott elő magyar katonadalokat, majd pedig Csernik Árpád, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának a színművésze olvasott fel magával hozott könyveiből. A színművész egy kicsit rendhagyó módon, az erdélyi magyar író, Wass Albert Voltam című önéletrajzából felolvasott részletet követően vajdasági magyar írók műveiből is adott ízelítőt, Dudás Károly Ketrecbál című regényéből, Robert Yugovich Hontalan hazafi és Németh István Hegyalja utca című regényéből. A szabadkai színművész után a törökfalui Nagy Rózsa dalcsokorral lépett közönség elé, Vicei Károly zentai író pedig egy irodalmi játékra invitálta meg a jelenlévőket: három nagy magyar költőtől olvasott fel egy-egy költeményt, és a közönségnek ki kellett találnia, kinek a versét hallották.

A zentai Éld az életed! Egyesület évek óta házigazdája a fennállásának most 10. évfordulóját ünneplő rendezvénysorozat vajdasági programjának. Sándor Terézia elmondta, hogy szervezetük nem művelődéssel foglalkozik, abból a szempontból viszont Wass Albert szellemiségét követik, hogy lényegesnek tartják a magyarságtudat ápolását.

Csernik Árpád, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának a színművésze vajdasági magyar írók műveiből is felolvasott

Csernik Árpád, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának a színművésze vajdasági magyar írók műveiből is felolvasott

A zentai szervező hangsúlyozta azt is, hogy az anyaországban, a határon túli régióban, illetve a nagyvilágban élő magyarokat felölelő rendezvénysorozat elsődleges célja az erdélyi magyar író szellemiségének az ápolása és a magyar irodalom nagyjainak a népszerűsítése, s hogy együtt lehessenek, jól érezzék magukat egy szép irodalmi ünnepen.

Az elnök asszony elmesélte azt is, hogy a rendezvény előtt, az esemény meghirdetése, kiplakátolása mellett felkeresik a zentai iskolák magyartanárjait és tanítóit is, s a felolvasóest népszerűsítésére buzdítják őket, hogy a diákjaik vegyenek részt a programban. Ezzel szemben felhívásuk évről évre süket fülekre talál – jegyezte meg beszélgetőtársunk, és megjegyezte azt is, hogy sajnálatos módon más rendezvényhelyszínen is hasonlóan viszonyulnak a Szépirodalom-ünnephez.

Az idei maratoni felolvasáson egyébként hatvan magyarországi település és határon túli magyar közösség vett részt, az Egyesült Államokban pedig New York és Los Angeles magyarsága is részt vett az akcióban.