2024. április 24., szerda

Ötletgazdag, tettre kész fiatalok

Támogatás ifjúsági szervezetek, csoportok projektjeinek

Tizenöt ifjúsági szervezet, illetve fiatalokat tömörítő nem formális csoport nyert eszközöket projektum megvalósítására a Köztársasági Ifjúsági és Sportminisztérium pályázatán, a szerződés aláírására szombaton került sor Szabadkán. A Mladi su zakon elnevezésű pályázat célja az volt, hogy támogassák az ifjúsági önkéntes jellegű projektumokat, illetve hogy önkéntességre buzdítsák a fiatalokat.

A szabadkai, magyarkanizsai, tóthfalui, nagykikindai, nagybecskereki, tavankúti, módosi civil szervezetek, csoportok például olyan projektekkel pályáztak, amelyek a környezet védelmét, a kulturális örökség megőrzését szolgálják, illetve azoknak a helyiségeknek, közterületeknek a rendezésére vagy programok szervezésére, ahol a fiatalok a szabadidejüket töltik, de említhetnénk a generációk közötti együttműködés népszerűsítését is. A szervezetek 40–75 ezer dináros támogatást nyertek. Silvija Patarčić, a Helyi Demokrácia Központ koordinátora kiemelte: központjuk – amely forrásközpontként is működik Észak-Bácska, Észak-Bánát és Közép-Bánát körzetében – megad minden műszaki és anyagi támogatást, hogy a projektek az elkövetkező hónapokban megvalósuljanak.

A tóthfalui Bálint Brigitta kérdésünkre elmondta, a helybeli fiatalok, köztük a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének ifjú tagjai a leendő skanzen helyszínéül szolgáló régi iskolaépület renoválásához szükséges anyag megvásárlására fordítják a most elnyert támogatást. Természetesen a fiatalok önkéntes munkájukkal is hozzájárulnak, hogy a terv megvalósuljon: hogy az idelátogatók a skanzenben megismerkedjenek a falu gazdag múltjával. Elmondta, a faluban készül az a 25x50 méteres Duna-makett is, amely Bezdántól a vaskapuig mutatja be a folyó mentén levő történelmi építményeket, természeti környezetet.