2024. március 29., péntek
ÖKÖLVÍVÁS

Közös csapattal a regionális ligában

A Spartacus és a Vojvodina egyesítették erőiket

Az ökölvívás Szabadkán gazdag hagyományokra tekint vissza. Az 1945-ben alakult Spartacus Ökölvívóklubnak jelenleg mintegy húsz tagja van, akik Tomislav Antelj vezető- és Kőműves Péter segédedző irányításával szorgalmasan készülnek az idén várható megmérettetésekre.

Az egyesület az elmúlt több mint hét évtizedben több neves ökölvívót adott a jugoszláv, majd a szerbiai ökölvívásnak. Az idősebbek bizonyára emlékeznek Engelbert Istvánra, akinek keze alól olyan versenyzők kerültek ki, mint a későbbi vezetőedző Tamási Ferenc, Mirko Antelj vagy az 1974-es havannai és az 1978-as belgrádi világbajnokság ezüstérmese, Dragan Vujković. Engelbertet Tamási Ferenc követte a vezetőedzői poszton, akinek legkiemelkedőbb tanítványa a klub jelenlegi vezetőedzője, Tomislav Antelj volt. Antelj a 90-es években a fiatalabb kategóriáktól a felnőttekig tíz-egynéhány bajnoki címet szerzett, több éven keresztül az akkor még szerb-montenegrói válogatott legnagyobb erőssége volt, harmadik helyet szerzett a világkupán, 2004-ben pedig megnyerte a felnőttek Aranykesztyűjét. A klubban Antelj mellett több országos bajnok is tevékenykedett: Jugoszlávia legjobbjának bizonyult Dragan Vujković, Mirko Antelj, Tamási Ferenc, Sovlyánszki Pál, Arif Ibrahimović, Tomislav Vukov és Branko Srdić is. Csapatban a Fajfer, Tamási, Ibrahimović, Torontáli, Antelj, Merković összetételű együttes Engelbert István irányításával 1969-ben országos csapatbajnoki címet szerzett, amiért ugyanebben az évben a legjobb szabadkai csapatnak járó titulust is kiérdemelte a klub. A jelenlegi keretből Veljko Gligorić, Vanja Bačić és Denis Memetović mondhatja magát országos bajnoknak a különböző utánpótlás-kategóriákban.

A 2016-os év eredményei nincsenek összhangban a korábbi években elért eredményekkel. Sajnos, a különböző utánpótlás-korosztályokban országos bajnok Szabó Flórián abbahagyta az ökölvívást, a Gligorić testvérek sem edzenek úgy, mint korábban, amióta Újvidéken járnak egyetemre. Mondhatni, válságban vagyunk, de majd kilábalunk belőle. A felnőttek között Bačić és Memetović vesz részt a versenyeken, néha Nemanja Uverić is beugrik, ő azonban inkább ketrecharccal foglalkozik – mondta Kőműves Péter, a Spartacus Ökölvívóklub másodedzője.

A valamennyivel gyengébb év ellenére azért több figyelemre méltó eredményt produkáltak a szabadkai ökölvívók 2016-ban. A márciusban megtartott felnőtt országos bajnokságon Veljko Gligorić megnyerte az 57 kg-os kategóriát, a júniusi tartományi bajnokságon Memetović és Gligorić aranyat, Bačić ezüstöt szerzett. A felnőttek Aranykesztyűjét Bačić megnyerte, Memetović szereplése azonban elmaradt a várttól, mivel az első fordulóban technikai fölénnyel kikapott egy ciprusi versenyzőtől. A Spartacus az országos csapatbajnokságon nem indult, Memetović, Bačić, valamint Veljko és Aleksa Gligorić az újvidéki Vojvodina csapatát erősítették.

A hattagú szerbiai liga legerősebb csapata a Loznica. Ők anyagilag jól állnak, és lehetőségük van leszerződtetni a legerősebb ökölvívókat. Mi is terveztük, hogy Spartacus név alatt vágunk neki a bajnoki küzdelmeknek, de anyagi támogatás hiányában ez meghiúsult. Kiváló viszonyt ápolunk a bajai klubbal, szükség szerint a Gálos testvérek, Bacskai Balázs és Harcsa Zoltán is bokszolna a színeinkben, ehhez azonban anyagiakra lenne szükségünk – szögezte le Kőműves.

A saját rendezésű versenyek közül a júliusban megtartott ifjúsági Aranykesztyű emelkedett ki, amelyen a kazah versenyzők szerezték a legtöbb aranyérmet, de említést érdemel az Aranykesztyű előtti edzőtábor is, ahol jelen volt a magyar és a skót korosztályos válogatott is.

Mint a legtöbb sportágban, az ökölvívásban is egyre kevesebb az olyan gyerek, aki komolyabban szeretne foglalkozni a sportággal.

Próbálunk egy teljesen új generációt kinevelni, ahogy tettük annak idején, amikor Memetović, Bačić és Szabó kezdték pályafutásukat. Néhány év kell ahhoz, hogy újra régi fényében tündököljön a szabadkai ökölvívás. Tíz gyerek rendszeresen látogatja az edzéseket, ha belőlük két-három megmarad, azt már sikerként könyveljük el. Az ökölvívás nehéz és mostohagyerekként elkönyvelt sport, sokan a szegények sportjának is nevezik, és bizony elég költséges is – mondta Kőműves.

Szabadka pályázott a felnőtt, ifjúsági és serdülő korosztályú országos bajnokság megrendezésére, a rendezés jogát azonban végül Valjevo kapta meg. A regionális csapatbajnokságra a Spartacus és a Vojvodina közös csapattal nevezett be, Vojvodina–Spartacus néven. A mezőnyt hét csapat alkotja, a szabadkai–újvidéki együttes a március 4-én és 5-én rendezendő első fordulóban a Pink Panter vendége lesz. A bajnokság első felében a Tomislav Antelj által vezetett együttes a bijeljinai Radnikot, a Loznicát és a Lazarevac együttesét látja vendégül, illetve a sisaki Sesvete és a Banja Luka-i Slavija csapatához utazik.