2024. április 25., csütörtök

Újvidék az egykori fényképészek szemével

Az Újvidéki Városi Múzeum tárlata

Nem vitás, a fényképezés a polgárság találmánya, a fotográfus pedig polgári foglalkozás. Ráadásul izgalmas, a kreativitásnak is tág teret adó munka kezdetektől fogva. A több száz éves múltra visszatekintő tevékenység a XIX. század második felében terjedt el – a polgárság növekvő igényeit kielégítendő –, s ebben vidékünk sem maradt el. Természetesen a városi környezet – közöttük Újvidék – volt a legalkalmasabb a fényképészet elterjedésének, ahol gazdag hagyaték maradt az egykori mesterek után. Ennek a hagyatéknak egy töredékét mutatta meg az Újvidéki Városi Múzeum február 12-én lezárult kiállítása, mely az 1854–1914 közötti időszakot felölelően válogatott Újvidék fényképészeti műhelyeinek fennmaradt anyaga közül. Tizennégy egykori műterem hagyatékából állított ki a tárlat szerzője, Ivana Jovanović-Gudurić, és visszavezet azokba az időkbe, amikor a fényképezkedés egyfajta ünnep volt a családban, amire külön készültek, amiért az emberek a legszebb ruhába öltöztek, a fényképet pedig, mint egy kincset, büszkén őrizték és mutogatták. Valamennyi műterem egyébként a város központjában működött, és az onnan kikerült alkotások ma már talán a legközvetlenebb lenyomatai annak a kornak, melyben keletkeztek. A nem ritka esetben mintegy másfél száz éves felvételekről komoly arcok tekintenek ránk, leggyakrabban érzelmi és individuális jegyek nélkül, egyfajta társadalmi státuszt jelképezve, és szociális tablót mutatva az utókornak.

A kiállítás anyagát gazdagította Ózer Ágnes főmuzeológusnak az egykori Újvidéket megörökítő fotóválogatása. Olyan kivételes és értékes darabokat állított ki, melyek a legrégebbiek a maguk nemében, és olyan képét mutatják a városnak, amilyenre a legöregebbek sem emlékeznek, mert náluk is öregebb.

A kiállítás az egykori mestereket hirdető plakátokból is bemutatott néhányat. A mintegy 400 eredeti felvételt begyűjtő kiállítást a Duna utca 29. sz. alatti múzeumban láthattuk. Bízunk benne, hogy a következő városnapi rendezvények alkalmával hasonlóan értékes, múltunkat megelevenítő darabokkal rukkolnak majd elő a városi múzeum munkatársai.