2024. április 23., kedd
SZÓFIGYELŐ

Lakájmédia

A lakájmédia szó a médiának arra a válfajára utal, amely kiszolgálja a hatalmon levő pártot vagy ellenzékét, elfogultan tájékoztatja a polgárokat. A szlengben jött létre, de ma már sajtónyelvivé vált: Napjainkban a pénztőke és a politikusok mögött álló lakájmédia ilyen szalagcímeket harsog. – Megkapó könnyedséggel verték vissza a lakájmédia undorító támadásait. – Ő ugyanis a talpnyalás, az alákérdezés, a szakmai gerinctelenség és a politikai elfogultság, a lakájmédia egyszemélyi megtestesítője. – Alattomos módon beindult a beültethető chipeket népszerűsítő kampány, várható volt, hogy a hazai lakájmédia képviselői is fel fogják dobni. – Csakhogy ne az legyen, hogy a lakájmédia által kiemelt esetek alapján általánosíts egy nagyobb embercsoportra. – Elsősorban a lakájmédia tagjait, valamint a szervilisen lojális helyi intézményvezetőket hívták meg az önkormányzat vezetői. – Újabb lakájmédia a láthatáron? – A főszerkesztő szerint a lakájmédia fenntartása nem most, hanem az előző kormányok alatt volt jellemző.

Maga a lakáj főnév manapság csak átvitt értelemben használatos, eredeti jelentése régies (`előkelő, gazdag, főúri családnál alkalmazott libériás inas`). A sajtónyelvben rosszallóan olyan személyre mondják, aki más személyt vagy ügyet fizetségért, meggyőződés és önérzet nélkül, egyéniségét feladva, szolgai módon kiszolgál. Ezen alapul a lakájmédia összetétel jelentése.

A lakájmédia főnevet tartalmazó mondatoknak gyakran gúnyos hangvételük van: Megszűnik a parlamenti közvetítés a közszolgálatin, maradnak helyette a lakájmédia által megrágott összefoglalók. – A lakájmédia hallgat, nem harap, épp ellenkezőleg, nyalogatja kenyéradó (és pénzeket leosztó) gazdáinak ragadós kezét. – Nincs tönkretéve az egészségügy, csak a takarítók lusták, derítette ki a lakájmédia. – Sajnálatos módon idáig züllött le a döbrögista lakájmédia bulvárága! – Sajnos, már ott tartunk, hogy a saját meggyőződés is a lakájmédia sajtótermékein és a közoktatásban ránk tukmált hamis dogmákon és tévhiteken alapul.

A lakájmédiáról szólva a beszélők kiemelik, hogy jellemző rá az elkendőzés és a minimalizálás: Erről hallgat a lakájmédia: így vegzálták a magyar szurkolókat a román rendőrbűnözők. – Ezért nem hallunk és nem látunk a lakájmédia élő adásaiban az Országos Roma Önkormányzat székháza elé szirénázva megérkező rendőr kocsikat. – A lakájmédia hiteléről még annyit, hogy állításával szemben nem 1000-1500 fő jött el Petőfi sírtjához kegyeletét leróni, hanem 3-4000!