2024. április 25., csütörtök

Áthelyezik a Vásárteret

A zombori városi képviselő-testület legutóbbi ülésén szavazattöbbséggel döntöttek az Agrosavez vállalat ingatlan vagyona egy részének megvásárlásáról. Az egykori, ma már csak névleg működő kereskedelmi vállalat egy telken álló két épületét és a hozzá tartozó, 1,7 hektáros földterületet veszi meg a város 55,8 millió dinárért.

Az indoklás szerint az Agrosavez ideális hely a Vásártér nevű piac, a zombori bolhapiac áthelyezésére. Ugyanakkor egyéb rendezvények, vásári kiállítások, kirakodóvásárok is helyet kaphatnak. Noha a város tervei között szerepelt az ipari zóna kialakításával kapcsolatban a városrendezési terv módosítása, a régi hőtelep épületének fölszámolása, és az Agrosavez birtokának megvásárlása, a városi tanács mindössze egy nappal a városi képviselő-testület ülése előtt küldte el sürgős elfogadásra a képviselőknek a vásárlásról és az urbanisztikai módosításról meghozandó indítványokat.
A Demokratikus Egyetértés képviselői csoport ellenezte a birtokvásárlást, mondván, hogy a 450 ezer eurós vételár túl sok az ingatlanért, amelynek egyik épülete ráadásul engedély nélkül épült, a fölújításukra legalább ugyanekkora összegre lesz szükség. Az ellenzék zavarosban halászást sejt az üzlet mögött, és egyértelműen a zombori polgárok megkárosítását látja benne. Egyik ellenzéki képviselő nyíltan kimondta, hogy a tervezett üzlet voltaképpen a városi költségvetés szemmel látható fosztogatása annak érdekében, hogy titkos pénzalapokat létesítsenek a küszöbönálló választásokhoz. Az adásvételt végül 38:9 arányban megszavazták a városi képviselő-testület képviselői.
Az Agrosavez érdekes módon ma is bejegyzett cég, noha hosszú ideje nem működik, veszteségben áll. Többségi tulajdonosa az ugyancsak problémákkal küzdő Aleksandro bútorgyár 68,24 százalékos részesedéssel. Az eladásra, illetve megvásárlásra kerülő telek és ingatlan viszont a topolyai EM Komerc cég tulajdonát képezi, amely bútoranyag forgalmazójaként az Aleksandro beszállítója. Tíz évvel ezelőtt, a privatizáció során az említett épületek és a telek 17 millió dinárért cserélt gazdát.