2024. április 25., csütörtök

Faültetés

Az Arcus Környezetvédő Egyesület karácsony után közérdekű felhívást tett közzé azon polgárok számára, akik gyökeres fenyőfát vásároltak karácsonyra, és az ünnep elmúltával nem tudták megfelelő helyre kiültetni. Az akcióról az egyesület elnöke, Harkai Ákos elmondta:

- Mintegy harminc éve tartjuk nyilván az erdei fülesbagoly telelőhelyet Topolya központjában. Mivel fontosnak tartjuk a telelőhely megóvását és fenntartását, faültetési akciót szerveztünk. Fenyőfákat és nyíreket ültettünk el. Az elültetett fák közül hármat a topolyai polgárok ajánlottak fel, a többit pedig a topolyai helyi közösség támogatásával sikerült biztosítanunk.
Suturović Edita biológus, az Arcus egyik szakembere hozzátette:
- Mivel kiemelten fontos telelőhelyről van szó, figyelembe kell vennünk, hogy az itt lévő fák már idősek, némelyek kiszáradtak, vagy a munkálatok során eltávolították őket. Az viszont a telelőhely rovására megy, ha nem pótoljuk ezeket a fákat. A most elültetett fák még kicsik, de mire a jelenleg itt lévő fák már kezdenek tönkremenni, addigra ezek a facsemeték megerősödnek, és megfelelő helyet biztosítanak az erdei fülesbaglyoknak.