2024. március 29., péntek

Legkelendőbbek a kisebb lakások

Legnehezebben a nagy házak találnak új gazdára

Az ingatlanpiaci árakat az utóbbi években a tömeges elvándorlás, valamint a lakosság korosodása határozza meg, mert az idősebbeknek a nagyobb házak fenntartási költségei miatt válnak meg ingatlanjaiktól. A nyolcvanas években még a nagyobb házak építése mellett döntöttek az emberek, tágasabb otthont terveztek, hogy a gyermekeikkel egy házban lakhassanak. A múlt évben azonban naponta több család költözött külföldre, hátrahagyott ingatlanjaik nagy része jelenleg eladó.

A Kertvárosban csak egy utcában kilenc házat kínálnak eladásra (Fotó: Gergely Árpád)

A Kertvárosban csak egy utcában kilenc házat kínálnak eladásra (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai ingatlanpiaci helyzetről Szügyi Rezső ingatlanközvetítővel beszélgettünk.

– Sokan elmentek, de az Ipari parkban megnyílt munkahelyeknek köszönhetően Bánátból, valamint dél-szerbiai városokból többen jöttek Szabadkára. Igaz, ők még nem vásárolnak, csak bérelnek lakásokat, emiatt növekedtek a lakbérek, a garzonlakások nyolcvan eurós bérleti díja százhúsz euróra növekedett. Megjelent az igény a bérelhető garzonlakások iránt, mert két éve még alig lehetett értékesíteni a garzonlakásokat, de az új lakosok új piacot jelentenek, ezért akinek volt megtakarított pénze, mivel a bankban a letéti kamat nagyon alacsony, inkább kisebb ingatlant vásároltak pénzükön – magyarázta Szügyi Rezső.

Szügyi Rezső ingatlanközvetítő (Fotó: Gergely Árpád)

Szügyi Rezső ingatlanközvetítő (Fotó: Gergely Árpád)

A kedvező kamatoknak köszönhetően többen lakhatásuk megoldására lakáshitelhez folyamodtak. A közelmúltban azonban szigorították a lakáshitel felvételének feltételeit, ezért a bankok több hitelkérelmet elutasítottak.

– Legnagyobb a kereslet az első vagy második emeleti garzonok iránt, az idősebbek általában effélét keresnek. Gyakran eladják a nagy házukat és ugyanazért a pénzért kisebb lakást vesznek a központ közelében, így legalább sikerül a havi rezsiköltségeket csökkenteniük. A legkeresettebbek a negyven és hatvan négyzetméter közötti lakások. A lakások karbantartása sokkal egyszerűbb, nincsenek tető- vagy kerítésjavítási költségek. A lakásvásárlók között sok a fiatalabb korosztály, habár a statisztikai adatok alapján a családalapítás ideje is kitolódott, ugyanis a fiatalok jóval a harmincadik életévükön túl alapítanak családot. Minél nagyobb egy ingatlan, annál kisebb a négyzetméterenkénti ára, a nagyobb házak négyzetméterenkénti ára kétszázhetven-kétszáznyolcvan euró. Legkeresettebbek a lakások a Kertvárosban, az Újvárosban, valamint a városközpontban. A régi építésű lakások négyzetméterenként ötszáz euróba kerülnek, de az új lakások, ahol igényesebb a berendezés, például a fürdőszoba-berendezés, a csempék, parketta, szigetelés, ott az ár a nyolcszáz eurós négyzetméterár fölé is emelkedhet – tájékoztatott bennünket az ingatlanközvetítő.

Azt is megtudtuk, hogy a külföldön élő és dolgozó vendégmunkások gyakran itteni ingatlanba fektetik pénzüket.

Palicson háromszáz ház eladó (Fotó: Gergely Árpád)

Palicson háromszáz ház eladó (Fotó: Gergely Árpád)

– Néhány éve a belgrádiak nagy része Palicson vásárolt ingatlant, de ma már ezeknek a házaknak a nagy része eladó. Palicson sokkal nagyobb a kínálat, mint a kereslet, jelenleg háromszáz ház eladó a településen. Azok, akik szeretnék eladni ingatlanjukat, gyakran abba a hibába esnek, hogy túl magas áron szeretnék értékesíteni, és ha ez nem sikerül, az ingatlan évekig nem lesz eladva, és ha nem tartják karban, csökken az értéke, majd évek múltával még az ár feléért sem gyakran nem sikerül értékesíteni. Kisbajmokon a régi városrészben vert falú nagyobb családi házat már akár tizenötezer euróért is kínálnak. A lakásokat télen könnyebb értékesíteni, a házakat pedig tavasztól őszig, amikor jó az időjárás és mindenki szívesebben tölti idejét a szabadban, kertben, udvarban, ezért szívesebben dönt házvásárlás mellett. Lakáshitel csak akkor vehető fel egy házra, ha az legalizálva van, a Földhivatalban ajánlatos leellenőrizni, mielőtt valaki eladni vagy vásárolni szeretne ingatlant, mert az ingatlanok nagy része még mindig lakáshitellel értékesítődik – mondta a szakember.