2024. április 24., szerda

A falusi élet ízei

Muzslyán bemutatkoztak a kistermelők és gazdálkodók - a főszerep pedig a töpörtőé volt

Ezerkétszáz kilogramm szalonnából sütöttek töpörtőt szombaton Muzslyán, de még így sem jutott belőle mindenkinek. A Töpörtőfesztivál látogatói ezt disznó- vagy birkapaprikással és más sertésből készült finomsággal, itallal vagy süteményekkel kárpótolhatták. Mert volt miből válogatni. Kísérőrendezvényeként pedig farsangi felvonulást tartottak.

A bánáti Muzslyán a hatodik alkalommal szervezték meg a Téli Napok nevű rendezvényt, ahol bemutatták a vidéken élő kistermelők, gazdálkodók termékeit. Az itt élők, ugyanis még bíznak abban, hogy a saját gazdaságukon megtermelt javakból a mai nehéz körülmények között is meg lehet élni. A legfontosabb esemény a töpörtő sütés volt.

A nagy érdeklődés következtében friss töpörtőért sorba kellett állni. Gregus József, főszervezőtől hallottuk, hogy összesen 1200 kg szalonnát készítettek a rendezvényre - többet, mint tavaly. Az érdeklődésből ítélve ezt a mennyiséget jövőre növelni kell. Először szerveztek töpörtő sütő versenyt, amelyen 36 csapat vett részt. Az érdeklődés itt is jóval nagyobb volt. A több mint hetven jelentkező közül nem mindenki vehetett részt a megmérettetésen. A csapatok tíz kilogramm szalonnát kaptak, amiből 150 gramm töpörtőt és egy darab sült szalonnát kellet leadni a zsűri asztalánál.

A határ menti Ótelekről, Temesvár legmagyarabb falujából is voltak vendégek. Mint hallottuk tőlük a disznóölés Romániában már az EU-s szabványok szerint zajlik - bár szerintük a hagyományos módszer jobb volt. A töpörtősütés pedig, ahogy Kozma István az óteleki Magyarul Magyariokért Egyesület alalnöke mondja, mindenhol egyforma. Különösképpen a magyarság területén. Kevés pálinka, sok odafigyelés és akkor nem sül oda, nem keserű.  

Kísérőrendezvényként az idén is megszervezték a farsangi felvonulást. Mint ahogy Juhász Törköly Krisztina szervezőtől halottuk a felvonuláson mintegy háromszázan vettek részt, kezdve a Hófehérke óvodásaitól, az iskolásokon keresztül a civil szervezetek tagjaiig. Sok szép maszkot lehetett látni, a cél pedig a tél elűzése. Ez részben sikerült is, mert az előrejelzés ellenére szombaton nem volt csapadék Muzslyán.

A rendezvényt a Fókusz klaszter családi vállalkozók egyesülete szervezte, a REMUSZ hagyományápoló egyesület és több muzslyai civil szervezet közreműködése mellett.