2024. április 20., szombat

Új mentőautók érkeznek Vajdaságba

Vajdasági szociális védelmi intézmények juthattak új mentőautókhoz a foglalkoztatási és szociális védelmi tárca támogatásának köszönhetően, a hét mentőkocsi kulcsát vasárnap adták át Újvidéken, a tartományi kormány épülete előtt. Mint arról a helyszínen Aleksandar Vulin illetékes miniszter beszámolt: egy összesen 31,5 millió dináros donációról van szó. A kulcsok átadásakor Igor Mirović tartományi kormányfő is a helyszínen volt. Az apatini idősek és nyugdíjasok otthona, a palánkai, nagykikindai, pancsovai, zombori és szabadkai idősek otthona, továbbá a törökbecsei lelki betegeket befogadó otthon lett „gazdagabb” most egy-egy mentőkocsival.

Most hét szociális intézmény jutott korszerű mentőautóhoz (Kép: Ótos András)

Most hét szociális intézmény jutott korszerű mentőautóhoz (Kép: Ótos András)

Újságíróknak nyilatkozva a tartományi kormány első embere kifejtette, hogy fontos támogatásról van szó, hiszen a járművek lehetővé teszik a betegek biztonságosabb és minőségibb szállítását, azokat mindenekelőtt az adott szociális intézményben alkalmazzák majd.

– Szimbolikus jelleggel is bír ez a beruházás. Azt üzeni: ha közösen állást foglalunk valaminek a teljesítése mellett, akkor az meg is valósulhat és jobbá teheti, könnyítheti a polgárok mindennapjait.

Emlékeztetett arra is, hogy a jelenlegi tartományi kormány a költségvetés tartalékforrásaiból már 60,3 millió dinárt elkülönített a szociális intézmények támogatására, 2017-ben pedig a büdzsében kétszer akkora összeget szánt erre a célra, mint tavalyra az előző kormánykoalíció. A célokat, tette hozzá, egyeztették a köztársasági minisztériummal is, mely szintén intézkedéseket tesz a szociális intézmények helyzetének javítására, ott, ahol az a hatáskörébe tartozik.

Rossz a helyzet a kevésbé fejlett vajdasági községekben az egészségügyi ellátás terén, ezért már a jövő héten átadják az első új mentőkocsik odaítéléséről szóló meghagyásokat a kisebb községek egészségházainak – számolt be Mirović.

Vulin megerősítette, hogy közös erőbedobással dolgozik a két kormány a szociális védelem fejlesztésén Vajdaság területén. A köztársasági kabinet a vajdaságival közösen 2016-ban összesen 198 millió dinárt fordított ilyen célokra. Mint pontosította: a most átadott járműveket is igénybe vehetik majd a helyi egészségházak, az igényeknek megfelelően.