2024. április 20., szombat
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Van rajtad, nincs rajtad, mindenképpen gyanús

A kézdivásárhelyi városi bíróság jóváhagyta a bűnvádi eljárás újraindítását a kézdivásárhelyi Wass Albert utcanév ügyében. Hogy hol található Kézdiszék legnagyobb városában, a magyar többségű Kézdivásárhelyen a Wass Albert utca? Sehol, ám ez nem mentesíti a városvezetőket a büntetőjogi felelősség alól, mert akár lehetne...

Kézdivásárhely önkormányzata 2015 novemberében egyhangúlag megszavazta, hogy egy addig névtelen utcát Wass Albert íróról és költőről nevezzenek el. 2016 februárjában azonban a prefektus keresete alapján visszavonta a határozatot. A névadást a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezete javasolta, mely egy – a román Főügyészségnek tulajdonított, de később hamisnak bizonyult – dokumentummal igazolta, hogy Wass Albert nem minősül Romániában sem háborús bűnösnek. Amikor a kézdivásárhelyi városi tanács megbizonyosodott, hogy érvényben van az az 1946-ban, a kolozsvári népbíróság által Wass Albert távollétében, háborús bűnök elkövetése címén meghozott halálos ítélet, visszavonta határozatát. Így soha nem volt és ma sincs Wass Albert utca a székelyföldi városban. (Egyébként a román hatóságok többször is kérték kiadatását, 1979-ben az USA Igazságügyi Minisztériuma többszöri átvizsgálás után, nem kellő megalapozottságára hivatkozva elutasította a kérelmet.)

Ez azonban egyáltalán nem tántorította el Kovászna megye prefektusát, Sebastian Cucut, hogy a napokban felmelegítse az ügyet és a bűnügyi eljárás elindítását kezdeményezze. A nyomozás elindítását a háborús bűnösök kultuszának a terjesztése miatt.

Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester értetlenül áll a történtek előtt. Kijelentette: a prefektus akciója csupán a többség és kisebbség közti feszültségkeltést szolgálja. Igaza lehet, hiszen ugyanezt szolgálja a kolozsvári Ion Antonescu marsall utca is, amely ellen senki nem emel kifogást, noha Wass Alberttel ellentétben ő bizonyítottan több ezer zsidó deportálásáért és felkoncolásáért felelős.

Hogy mi késztethette a minden magyar kezdeményezést megtorpedózó prefektust arra, hogy most húzza elő a Wass Albert kártyát? Bizonyára értesült arról, hogy az író rajongói a sepsiszentgyörgyi vártemplom falának tövében a Wass Albert tiszteletére állított kopjafánál éppen ma, pénteken emlékeznek halálának évfordulójára (február 17.). Bizonyára idézik azt a gondolatát is, miszerint „Minden írásommal, minden beszédemmel, mindig és mindenütt Erdélyért harcoltam. Azért az Erdélyért, melyről tudom, hogy már nem lehet az enyém soha, de még lehet azoké, akik ott maradtak, szenvedtek és hűséggel kitartottak minden gyötrés, megpróbáltatás ellenére is. Minden maradék erőmmel, igyekezetemmel azért küzdök még ma is, hogy Erdély újra az legyen, ami volt: három szabad nép hazája, az Isten és ember előtti egyenlőség, a tisztesség és az emberszeretet földje.”

Nos, a Sebastian Cucu féle helytartók Erdélyt csak maguknak, a többségnek vindikálják. Ők ezért harcolnak, akár egy nem létező utca ellen is.