2024. április 18., csütörtök

Ismeretlen testrészeket kevertek az elhunytak hamvai közé

Nyomozást indítottak egy német krematórium ellen, miután kiderült, hogy a gyászoló családtagok nem csupán szeretteik hamvait kapták meg, hanem ismeretlen emberek maradványait is.

Kétszáz esetet vizsgál az ügyészség, miután kiderült, hogy 2011 és 2015 között ismeretlen testrészek kerültek az elhamvasztottak  közé egy német krematóriumban. A hamvasztót átkutatták és dokumentumokat foglaltak le.

Amputált testrészek, eltávolított szövetek kerültek a hamvak közé

“Az extra testrészek nem a többi holttest közül kerültek a hamvak közé, hanem orvosi eljárások során. Amputálások, szövetek eltávolítása és vérvétel következtében” – közölte a főügyész, Theo Ziegler.

A holtak és a sírok meggyalázása mellett így a hulladékgazdálkodási szabályokat is sértik a történtek. Az extra testrészeket ugyanis máshogyan kellett volna megsemmisíteni.

A szabálysértések okai egyenlőre tisztázatlanok, de a főügyész szerint nagyon is elképzelhető, hogy nyereségvágyból történtek.

Még mindig nem tudják, hogy pontosan honnan kerültek a holttestek mellé a plusz testrészek, ezért a nyomozást azok származására is kiterjesztették.

“Ha a vádak beigazolódnak, akkor egyértelműen sírok meggyalázásáról beszélünk” – mondta az országos temetkezési egyesület igazgatója, Oliver Wirthmann.