2024. április 18., csütörtök

Temerini rövid hírek

Illés Sándor (1914. február 12.–2009. július 8.) temerini származású költő, író, műfordító születésének 103. évfordulója alkalmából a Szirmai Károly Népkönyvtárban válogatást készítettek a szerző irodalmi alkotásaiból. Ezek a könyvtár helytörténeti gyűjteményében találhatók meg, amelyek helyben olvashatók, néhány könyvet kölcsönözni is lehet.

***

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Temerin (Góbor Béla felvétele)

A Kárász Sporthorgász Egyesület február 19-én 10 órai kezdettel tartja rendes évi közgyűlését az Ifjúsági Otthonban. Napirenden a 2016. évi jelentések és a 2017. évi munkatervek szerepelnek. Minden tagot és szimpatizánst szeretettel várnak. Egyben értesítik az érdeklődőket, hogy megérkeztek a 2017. évi horgászengedélyek, amelyeket a régi helyen, a Fácán horgászszaküzletben, valamint a horgászegyesület klubhelyiségében (Népfront u. 161.) lehet beszerezni. A horgászengedélyek ára a tavalyihoz képest változatlan.

***

A községi Művelődési Központ ingyen buszt indít az Újvidéki Színház előadására, amelyen bemutatják Balog István vitézi drámája alapján született művet. A darab szövegét Németh Ferenc modernizálta, Lénárd Róbert alakította át kortárs ál-archaizmussá, Klemm Dávid adott alá reppet és rockot, Žanko Tomić rendező pedig egy szupermarket polcai közé rendezte a mítoszt. Ebből korhű akció-musical keletkezett, amely a társulat kiváló színészei által kel életre. A február 4-én megtartott bemutató után, a nagy érdeklődésre való tekintettel, február 25-én a produkciót megismétlik az Újvidéki Színház nagyszínpadán. A temerini nézők számára ingyen busz indul Újvidékre. Jegyek elővételben 350 dináros áron a község Művelődési Központjának irodájában (a volt rádió épületében) vásárolhatók.

***

A Falco Természetkedvelők Egyesülete vasárnap, február 19-én tavaszváró sétatúrát szervez a Bánom pusztára Zsuzsanna-napi pacsirtafigyelő elnevezéssel. A természetbarátok néhány kellemes óra alatt a túravezetőktől megtudhatnak egyet-mást az ébredő természetről. A sétára vasárnap délután kerül sor, gyülekező a telepi Univerexport parkolójában 14 órakor.

***

Az I. helyi közösség tanácsa és Pásztor Éva ötletgazda már szervezi az idei évi farsangzáró jelmezes utcai felvonulást, amelyet február 26-án tartanak. A rendezvény pénzügyi keretéről ma este (pénteken) döntenek a tanács ülésén. A tervek szerint gyülekező 13 órakor a piactéren. 14 órakor indul a jelmezes felvonulás, amelyet a TEFU fúvószenekar kísér. A felvonulást követően művelődési-szórakoztató műsor bőgőtemetéssel.

A menetben résztvevőket forralt bor, tea és fánk várja.

***

Február 25-én, szombaton tartják a hagyományos TSK bált a Fox teremben. A vendégeket a Szimpla Trió zenekar szórakoztatja, gazdag tombola várja őket, a főnyeremény kirándulás Trepčába (Atomska Banja), illetve Tarára. Asztalfoglalás gazdag vacsorával és italfogyasztással ezer dinár.

***

A nőnapi bált március 11-én 19 órai kezdettel tartják az Ifjúsági Otthonban. Bőséges vacsora, hajnali terítés. Muzsikál a szenttamási Csillagfény együttes. Gazdag tombola is lesz, jegyek 1300 dináros áron vásárolhatók a Zizi papírkereskedésben.