2024. március 28., csütörtök

A szürettől a pohárig

Szerdán este az óbecsei Than Emlékházban a háztáji borkészítésről tartottak előadást

Mikor kell szüretelni? Miért fontos a sav bemérése? Szabad-e keverni a szőlőfajtákat? Mi a bor legnagyobb ellensége? Ezekre és sok más kérdésre kaptak választ az érdeklődők. A Than Emlékházban Horváth László temerini nemzetközi borbíró, borász telt ház előtt beszélt a háztáji borkészítés titkairól.

A szakember szerint vidékünkön igazán nagy borászatok nincsenek, de a házi borok készítése valóságos reneszánszát éli a Tisza mentén. Horváth azt is elmondta: az autochton szőlőből készülő borok előállításához nincs kész recept, a siker záloga a borkészítés alapszabályainak a betartásában – például a szüretelés időpontjának a helyes megválasztásában, a szőlő megfelelő savasságában, a munkaeszközök, szüretelőedények, tartályok tisztaságában, a kötelező kénezésben, az irányított erjesztésben – rejlik. Az az amatőr borász, aki gondot fordít erre a néhány követelményre, Horváth szerint biztos lehet abban, hogy háztáji bora nemcsak szűk családi vagy baráti körben arat majd sikert, hanem a többi vajdasági háztáji élelmiszer mellett megállja helyét a falusi turizmusban is. Azt is hozzátette, hogy a kulturált borfogyasztás terén ugyan sokat kell még tanulnunk, de nagy örömére szolgál, hogy a fiatalok körében is egyre nagyobb az érdeklődés e nedű iránt.
Szerda András szervező, a Than Fivérek Értelmiségi Kör keretében működő mezőgazdasági és környezetvédelmi szakcsoport tagja szerint bár valamikor meglehetősen nagy területen szőlészkedtek az óbecseiek, és sok háznál mérték is a bort, ma nagy lemaradás tapasztalható a borkészítésben – ezen próbáltak változtatni két évvel ezelőtt, amikor első ízben adtak bemutatkozási lehetőséget a helyi borászoknak a Méz és bor rendezvényen. A házi borok nagy sikert arattak a közönség körében, és a szakmai visszajelzések is új lendületet adtak a helyi borászat fejlődésének Óbecsén, ezért a szakcsoport további képzéseket tervez az érdeklődők számára.