2024. április 25., csütörtök
EURÓPAI KUPAPOROND

Kiütötték a Barcelonát és az Arsenalt

Lejátszották az első négy mérkőzést a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. Váratlanul nagy pofonba szaladt a Barcelona Párizsban, a Dortmund gólképtelenül kapott ki Portugáliában; Madridban vezetett a Napoli, de a királyiak magabiztosan húzták be végül a meccset, miközben Münchenben 15 hónap után másodszor lőtt 5 gólt a Bayern az Arsenalnak.

Di María ebből a lövésből csavarta be a jobb felsőbe

Di María ebből a lövésből csavarta be a jobb felsőbe

Kiütéses győzelmet aratott a PSG együttese a párharc esélyesének tartott Barcelona felett a párizsi Parc des Princes stadionban. Unai Emery csapata magabiztosan lépett pályára a MessiNeymarSuárez támadószekcióval felálló katalánok ellen, az első pillanattól kezdve bizonyítva, hogy nem adják küzdelem nélkül a továbbjutást a Barcának. Ángel Di María kezdte a gólgyártást, amikor a 18. percben egy ugyanannyi méterről rúgott szabadrúgást juttatott a rövid felsőbe. A félidő hajrájában a frissen szerzett Draxler duplázta meg a franciák előnyét, egyre nagyobb bajba juttatva a gránátvöröseket. A Barcelona, bár többet birtokolta a labdát, nem tudott átütő erővel előremenni, és két félidő alatt mindössze hatszor próbálkozott lövéssel. A második félidőben nem sok változott a játék képén, a katalánok bizonytalan védelmét a PSG további két alkalommal használta ki: Di María húsz méterről csavart a jobb felsőbe, a 4:0-s végeredményt pedig Edinson Cavani állította be a 72. percben egy kiugratás után. A franciák hatalmas lépést tettek a továbbjutás felé, és ha Spanyolországban is találnak egy gólt, szinte biztosan kiütik a Barcelonát.

Mindössze egyetlen gólt hozott a Benfica és a Dortmund találkozója: a portugálok csatára, a görög Mitroglou a második félidő elején egy jobb oldali szöglet után keveredett jó helyre a kapu közvetlen közelében, ahonnan minden gond nélkül a hálóba pofozta a labdát. A minimális hazai győzelem nem tükrözi híven a játék képét, hiszen a Dortmund 64%-ban birtokolta a labdát, és a lisszaboniak 4 lövésével szemben 14-szer próbálkozott a gólszerzéssel. A Benfica koncentráltságát mutatja, hogy a játék leginkább saját tizenhatosuk előterében zajlott, kapusuk, a több bravúrt bemutató Ederson vezetésével mégis hidegvérrel tisztázták a be-betörő dortmundi rohamokat, eközben egyetlen kaput eltaláló lövésükből gólt szereztek. A meccs negatív hőse a németek csatára, Pierre-Emerick Aubameyang lett, aki több ziccert és egy büntetőt is kihagyott.

A második játéknap mindkét találkozója kiemelt figyelmet érdemelt. A Bayern az utóbbi évek során hetedik alkalommal nézett szembe az Arsenallal, egymás elleni mérlegük optimista hangulatot indokolhatott a bajorok öltözőjében. Az első félidő kiegyenlített játéka és Robben, illetve Alexis Sánchez gólja után a folytatásra az Ágyúsok teljesen szétestek: Lewandowski góljával és Alcantara duplájával a bajorok tíz perc alatt hármat rámoltak Ospina hálójába, a kegyelemdöfést pedig Thomas Müller adta meg a londoniaknak, akik így 2015 után ismét 5:1-es vereséget szenvedtek az Allianz Arenában. Arsène Wenger mindössze három percet töltött a sajtó előtt, és nem sok jót tudott mondani csapata teljesítményéről: „Összességében el kell mondanom, hogy a Bayern jobb csapat, mint mi. Úgy tűnt, mintha elvesztettük volna a szervezettségünket, emellett mentális gondjaink is voltak.”

Az Arsenalnál „könnyebb” helyzetben várja a hazai mérkőzést a Napoli. A dél-olaszországiak Madridban még a vezetést is meg tudták szerezni Insigne szemtelen góljával, tíz perccel később azonban Benzema fejese révén már egyenlített is az elejétől kezdve rohamozó Real. A csapatok a számos madridi gólhelyzet ellenére döntetlennel vonultak a szünetre. A második félidőben a nápolyiak egyenrangú ellenfélnek bizonyultak, közel ugyanannyiszor veszélyeztettek, mint a Real, ennek ellenére a hazai gárda húzta be a meccset: Kroos lapos lövésével és Casemiro 25 méteres kapásbombagóljával 3:1-es előnyt szereztek a visszavágóra.

Eredmények, Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések: Benfica–Dortmund 1:0 (Mitroglou 48.), PSG–Barcelona 4:0 (Di María 18., 55., Draxler 40., Cavani 72.), Bayern–Arsenal 5:1 (Robben 11., Lewandowski 53., Thiago Alcantara 56., 63., Müller 88., illetve Alexis Sánchez 30.), Real Madrid–Napoli 3:1 (Benzema 18., Kroos 49., Casemiro 54., illetve Insigne 8.).