2024. április 25., csütörtök

Aleksandar Vučićot támogatja a VMSZ

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöksége a vajdasági magyar közösség érdekeit szem előtt tartva úgy döntött, hogy a kormánykoalíció által támogatott jelöltet, Aleksandar Vučićot, a Szerb Haladó Párt elnökjelöltjét támogatja a közelgő elnökválasztáson – áll a VMSZ  közleményében.

A VMSZ elnöksége a hónap elején a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Magyar Egységpárt vezetőivel egyeztetett. Az akkori megállapodást alapul véve megvitatta a köztársasági elnökválasztás kapcsán kialakult aktuális politikai helyzetet.

A VMSZ közleménye szerint a szerb belpolitikai és érzékeny társadalmi helyzet, valamint az értékválsággal küzdő Európai Unióhoz történő csatlakozási folyamat megköveteli, hogy minden politikus a polgárok és közösségek biztonságát és az ország stabilitását tartsa elsősorban szem előtt.

Azt írják, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöksége egyhangúlag döntött Aleksandar Vučić köztársasági elnökjelölti támogatása mellett. Ennek egyebek között három fontos oka is van. Egyrészt elkötelezett az uniós csatlakozási folyamat mellett, másrészt a szerb–magyar kétoldalú jószomszédi viszony ápolója, harmadrészt pedig a magyar közösség fellendülését támogatja.

A hatalmon lévő Szerb Haladó Párt, amely a legnagyobb országos támogatottsággal rendelkező tömörülés és Aleksandar Vučićot jelölte államfőnek, a Vajdasági Magyar Szövetséggel kötött koalíciós szerződést, ezáltal pedig a magyar közösség érdekeit az elmúlt időszakban tiszteletben tartotta – áll a VMSZ közleményben.