2024. április 25., csütörtök

Pártszakadás küszöbén?

A főszereplők hallgatnak, az SZHP együttműködő partnerei nyilatkozatháborúba kezdtek

A tegnapi nap folyamán hivatalosan senki nem erősítette meg a korábban bombaként robbant hírt, hogy Tomislav Nikolić államfő nem hajlandó politikai nyugdíjba vonulni, és ámbár a Szerb Haladó Párt elnöksége Aleksandar Vučićot jelölné az elnöki tisztségre, ő is jelöltetni kívánja magát. Nikolić arra számít, hogy párbeszéd kezdődik Vučić és őközötte, és sikerül megtalálniuk a Szerbia érdekét szolgáló kompromisszumot – nyilatkozta tegnap az államfő sajtófelelőse, Stanislava Pak. Mint hozzátette, Nikolić nem kívánja megosztani Szerbiát, sem az SZHP-t. A szerbiai polgárok az egységet támogatják, az egyoldalú döntéseknek az egész ország kárát látja.

A B92 értesülései szerint Nikolić levelet intézett Vučićhoz, azt kérve, hogy az elnöki tisztség fejébe vezető pozíciót tölthessen be a pártban és a kormányban. Az N1 értesülései szerint Nikolić nem is akármilyen tisztségeket követel: kormányfő akar lenni és az SZHP elnöke. A Blicnek nyilatkozó bennfentesek szerint Nikolić várhat Vučić válaszára, az soha nem fog megérkezni. A felek közötti kommunikáció akkor szűnt meg, amikor napvilágra kerültek az állítások Nikolić jelöléséről – írta a Blic. Vučićot annyira rosszul érintette, hogy Nikolić nem vele közölte először a döntését, hogy most már nem is óhajt vele beszélni.

Zorana Mihajlović számára nem fér kétség ahhoz, hogy ha Nikolić valóban jelölteti magát az elnöki tisztségre, azzal egyetlen célja van: megosztani az SZHP-t.

Egyszerűen nem szeretnék hinni azoknak az állításoknak, amelyek szerint Tomislav Nikolić Szerbia, az SZHP és Aleksandar Vučić ellen fordul. Ha ez esetleg mégis így van, akkor Nikolićnak egyetlen célja lehet: az SZHP és a szavazók megosztása. Ha Nikolić valóban az ellenzék malmára hajtja a vizet, az szomorú végét jelenti a politikai karrierjének – fogalmazott Mihajlović.

Miloš Vučević, az SZHP főbizottságának alelnöke szintén a párt egységéről biztosította a közvéleményt. Az SZHP egysége erősebb, mint valaha, hiszen a legjobbak legjobbika, Aleksandar Vučić vezeti – mondta Vučević. Vučić tegnap nem kommentálta a híreket. Állítólag az sem biztos, hogy részt vesz az SZHP főbizottságának ma esti ülésén.

EGY APA MINDENT TUD

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke, Vučić és Nikolić politikai atyja már tegnap délelőtti sajtótájékoztatóján tudni vélte, hogy a pártszakadás elkerülhetetlen. Nikolić elkezdte magához édesgetni az SZHP parlamenti képviselőit, megkezdve ezzel az általa társalapított párt megsemmisítését – értékelte Šešelj. Becslése szerint az SZHP köztársasági parlamenti frakciójából nagyjából 5–9 személy állhat Nikolić oldalára. Valamivel később Twitter-bejegyzésében Šešelj azt állította, hogy az SZHP kragujevaci helyi szervezete teljes egészében kilépett a pártból.

Nikolićot Miroslav Mišković és bizonyos nyugati erők támogatják. Nikolić és Mišković nemrégiben egy čeneji szálláson találkoztak. Nikolić annak idején nulláról kezdte, és nullán fogja végezni. Az elnökválasztáson semmi esélye. A második körbe Vučić és én jutunk be – vélekedett Šešelj.

A KOALÍCIÓS PARTNEREK HŰSÉGESEK

Az SZHP koalíciós partnerei sem késlekedtek a bírálattal és a Szerbiára leselkedő veszélyek hangoztatásával. Aleksandar Vulin, a Szocialisták Mozgalmának elnöke úgy véli, hogy Nikolić Saša Jankovićés Vuk Jeremićmajdani elnökjelöltek oldalára állt. Ha valóban az elnökjelöltség mellett dönt, gúnyt űz mindenkiből, aki annak idején rá szavazott – tette hozzá Vulin, aki politikailag súlyos tévedésnek tartja Nikolić esetleges jelölését. Vučić az, akit Szerbia megválasztott, tőle várják el a stabilitás és a béke megőrzését, a gazdaság újjáépítését – fogalmazott az SZHP egyik koalíciós partnere.

Az a jelölés, amely ezt a szavazattöbbséget próbálja meg veszélyeztetni, egyedül azoknak segít, akik ismét a kizsákmányoló magánosítás korszakában és a nagykövetek uralma alatt élnének. Elvárom, hogy Nikolić felülvizsgálja döntését. A Szocialisták Mozgalma biztosan kitart Vučić mellett, illetve azon polgárok mellett, akik Vučićra szavaztak – érvelt Vulin.

Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke sem volt visszafogott a tegnapi nyilatkozatháborúban. Szégyenletesnek és árulásnak tartaná Nikolić jelölését. Szerbia csakis úgy őrizheti meg a stabilitását, ha az az ember lesz a hatalmi koalíció elnökjelöltje, akit a többség támogat – emelte ki Dačić, majd hozzátette, hogy ha Nikolić valóban jelölteti magát, az SZSZP és koalíciós partnere, az Egységes Szerbia még határozottabban támogatják Vučićot.

HA NIKOLIĆ MEGGYÓNNA...

Az ellenzékiek táborából Boško Obradović védett tanú státusával „jutalmazná” Nikolićot, mivel értékelése szerint sokat mesélhetne Vučićról és a hatalom kétes ügyleteiről. Velimir Ilić és Tomislav Nikolić menekülésének a süllyedő hajóról csakis akkor van értelme, ha segítségükkel kiderül az igazság a csaló és korrumpált hatalomról, amelyet évekig szolgáltak – véli a Dveri elnöke.

Persze Nikolić és Ilić is már csak akkor lázadtak fel, amikor veszélybe került a hatalmuk és a személyes érdekeik. Ha Nikolić tisztességgel kívánja elhagyni a politikai színteret, köteles elmondani az igazságot Vučićról. Öt évig szolgálta Vučićot és a hatalmat, és úgy mentheti meg a lelkét, ha megszólal – fogalmazott Obradović.

A Demokrata Párt lemondásra szólította fel Vučićot, mivel minden arra utal, hogy ő lesz a hatalmi koalíció elnökjelöltje. Nem erkölcsös, hogy közben megtartsa miniszterelnöki tisztségét – vélik a demokraták.

Ami most történik, az annak a következménye, hogy az elnöki tisztséget öt éven át megalázták – írta Twitter-bejegyzésében Vuk Jeremić majdani elnökjelölt. Szintén Twitter-bejegyzésben reagált a sajtóhírekre Saša Janković volt köztársasági jogvédő, megjegyezvén, hogy a radikális családi frakció megkezdte a csatát a zsákmányért.

Dijana Vukomanović, a Szerbia megmentéséért – Új Szerbia köztársasági parlamenti frakció képviselője szerint a politikailag téves és elhamarkodott döntést nem Nikolić, hanem Vučić hozta meg, mivel ha elveszíti az elnökválasztást, azzal mindent elveszít. Ha Nikolić valóban beszáll a ringbe, az azt jelenti, hogy az elnökválasztást nem lehet egy fordulóval lebonyolítani, mivel Nikolić, Vučić és Šešelj szinte ugyanazon a szavazótáboron osztozik – magyarázta a politikus, akit nemrégiben zártak ki a Szerbiai Szocialista Pártból. Szavai szerint egy ilyen forgatókönyv az ellenzék számára jelenthet előnyt.

A happy end sincs kizárva 

Aleksandar Vučić rendkívül kockázatos lépés mellett döntött, mintha magát bocsátotta volna népszavazásra – értékelték az N1 reggeli műsorában Milan Ćulibrk, a NIN hetilap főszerkesztője és Jakša Šćekić újságíró. Abban is egyetértettek, hogy ha végül Vučić és Nikolić is jelöltek lennének, az elsősorban az SZHP jövőjét veszélyeztetné. Hiába próbálták bizonygatni a párt egységét, az SZHP már jó ideje nem homogén, és nemcsak a Vučić–Nikolić ellentétről van szó, hanem mindazokról a párttagokról is, akik a saját tisztségüket féltik, ezért „kényszerítették” Vučićot az elnökjelöltségre – magyarázta Ćulibrk. Vele ellentétben Šćekić elképzelhetőnek tartja, hogy Nikolić az utolsó pillanatban látványosan meggondolja magát, és „Szerbia, illetve az általa társalapított párt érdekében” visszavonulót fúj.