2024. április 20., szombat

Bosznia újabb keresetet ad be Szerbia ellen

„A döntés krízishelyzetet fog eredményezni"

A bosznia-hercegovinai médiumok arról számoltak be, hogy az államvezetőség döntött: újabb keresetet nyújt be az állam a Nemzetközi Bíróságnak a Szerbia és Montenegró ellen korábban népirtás ügyében meghozott bírósági döntés felülvizsgálása érdekében.

A Dnevni avaz jelentése szerint Bakir Izetbegović, a hármas elnökség bosnyák tagja támogatást kapott a beadvány átadásához az ügyben szervezett tanácskozáson Szarajevóban. Izetbegović elmondta, hogy ennek a lépésnek a megtevésére már évek óta készül a Föderáció, a legerősebb okot mégis a Ratko Mladić volt boszniai szerb parancsnok ügyében folytatott hágai eljárás jelentette.

Izetbegović ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a lépésnek nem kellene kihatnia a régióbeli megbékélés folyamatára, ennek a folyamatnak azonban, mint mondta, az igazságra kell épülnie. Meggyőződésének adott hangot, hogy a mai döntés krízishelyzetet fog eredményezni Bosznia-Hercegovinában.

A korábbi döntésében, 2007. február 26-án a Nemzetközi Bíróság kimondta, hogy Szerbia nem tehető felelőssé a boszniai Szerb Köztársaság által elkövetett bűntettekért, igaz, megsértette az állam a népirtásról szóló nemzetközi konvenciót, mert nem követett el mindent a népirtás megakadályozása és a bűnösök kiadatása érdekében.