2024. április 18., csütörtök

Nem növekszik tovább a közadósság

Jelen pillanatban a társadalmi össztermék 70 százalékát teszi ki

Többévi folyamatos növekedés után tavaly csökkent Szerbia közadóssága. Legújabb jelentésében az Európai Bizottság megállapítja, hogy ez a pénzügyi konszolidációra való törekvés eredménye. Az uniós testület előrejelzése szerint az idén lelassul ugyan a pénzügyi rendeződés üteme, de a közadósság csökkenése folytatódik.

– Tavaly első ízben történt meg, hogy csökkent az ország közadóssága. Most a társadalmi össztermék 70 százalékát teszi ki, noha úgy számítottuk, hogy 80 százalék lesz – mondta Aleksandar Vučić kormányfő az SZRT kedd esti műsorában.

2016. december 31-én az adósság 24,8 milliárd euró volt, vagyis a bruttó hazai terméknek a 72,9 százaléka. Az egy évvel korábbihoz képest 1,8 százalékkal csökkent.

A történelmi mélypontot 2000-ben jegyezték, amikor 14,16 milliárd euróra rúgott a közadósság. Ez akkor a GDP 201,2%-a volt.
Mihajlo Crnobrnja egyetemi tanár egyetért az Európai Bizottsággal abban, hogy a pénzügyi konszolidálódást célzó intézkedéseknek köszönhetően sikerült megállítani a közadósság növekedését, és a miniszterelnökkel is abban, hogy a jövőben kissé lassúbb lesz a rendeződés üteme. Crnobrnja a Tanjugnak azt mondta, az EB jelentése objektív. Emlékeztetett arra is, hogy az adósságnövekedés megállítása és az ország pénzügyeinek rendezése drasztikus intézkedéseket követelt.
– A kormány most úgy látja, hogy ilyenekre többé nincs szükség, és az sem sürgős, hogy az adósságot gyors ütemben törlesszék, mert vannak előbbre való feladatok is, például a beruházások és a foglalkoztatás növelése.
Az Európai Bizottság hétfőn közzétett jelentése szerint a pénzügyek rendezésének üteme lassul ugyan, ettől azonban még folytatódik a közadósság csökkentése. A bizottság továbbra is úgy értékeli, hogy Szerbiában a gazdasági növekedés 2017-ben és 2018-ban 3,0–3,3 százalék lehet, valamint hogy számottevően csökkenhet a munkanélküliség. Ez az előrejelzés lényegesen kedvezőbb, mint amit az EB őszi jelentésében közzétett: akkor erre az évre 15,6, 2017-re pedig 15 százalékos munkanélküliségi rátát prognosztizált.
A Bizottság számításai szerint Szerbiában a privát fogyasztás az idén 2,1 százalékkal, jövőre pedig 3,0 százalékkal növekedhet. Ez a tavalyi 1,2 százalékhoz képest gyorsulást jelent.
Az állami fogyasztás ebben az évben 2,5, jövőre 2,4 százalékkal növekedhet, miközben tavaly még 2,7 százalékos volt a növekedés.