2024. március 28., csütörtök
ALEKSA ŠANTIĆ

Nem lesz csődeljárás

Nyugat-Bácskában három mezőgazdasági nagyvállalatot tett tönkre a privatizáció, Sárin az Aleksa Šantićot, Gádoron a Graničart, Őrszálláson a Stanišićot. A magánosítási szerződések megsemmisítése óta sehogyan se képesek kilábalni bizonytalan, de mindenképpen áldatlan helyzetükből.

A Graničarban már egy éve tart a csődeljárás. Időközben egy bácsfeketehegyi cég, a Scom Kft. tulajdonába jutott az egykori mezőgazdasági birtok vagyonának zöme, a Scomhoz közeli Best Seed Producer vállalat pedig elzálogosította a Graničar maradék vagyonát, az igazgatósági épületet, a magtárolót és magszárítót. A cég egyébként korábban több ezer hektár állami szántó művelésében volt partnere a gádori mezőgazdasági vállalatnak.
A bácsfeketehegyi Scom mezőgazdasági terményekkel és magáruval kereskedik, valamint mezőgazdasági beruházásokkal foglalkozik. Az idén január 10-én kezdeményezte a zombori Gazdasági Bíróságon a csődeljárás elindítását a sári Aleksa Šantić Rt.-ben annak tartozásai miatt. Az első tárgyaláson, február 13-án viszont visszavonta a csődeljárás elindítására vonatkozó kezdeményezést, ami alapján a bíróság immár azt se vizsgálja, hogy adottak-e a föltételek a csődeljáráshoz.
Egyelőre nem hivatalos értesülések szerint a továbbiakban a Scom Kft. partneri viszonyra kíván lépni az Aleksa Šantić Rt.-vel, és a marha- és sertésfarmba szeretne beruházni.
Az Aleksa Šantić vállalat mindeddig nem került újbóli privatizációra, többségi tulajdona az állam kezében van, sorsa megjósolhatatlan. Ügyviteli számláinak többsége 400 napnál hosszabb ideje zárolva van, az adóhatóság fél évvel ezelőtti összesítése szerint csupán adó fejében 340 millió dinárral tartozik.
A sári mezőgazdasági vállalattól 2015 elején az olasz Ferrero óriáscég megvette az Aleksa Šantić vagyonának egy részét, beleértve 700 hektár termőföldet, csaknem nyolcmillió euróért. A vagyon többi részére 2015 végétől, amikor legutóbb hirdettek árverést, nem akadt érdeklődő.