2024. április 25., csütörtök

Elpusztult háziállatok tetemei a tóparton

A hét elején lakossági bejelentést kapott az Arcus Környezetvédő Egyesület. A bejelentés szerint a Topolyai-tó partján, a Mezőgazdasági Iskola és Kislajos között elpusztult állatok tetemeire leltek.

Az egyesület aktivistái kiszálltak a helyszínre, és ott találták az állati tetemeket. Egymástól nagyjából száz méterre találtak egy fülkrotáliától megszabadított, 60-70 kilogrammos sertés-, egy kecske- és egy kutyatetemet, valamint zsákba pakolva elhullott csirkéket.

Az Arcus Környezetvédő Egyesület aktivistája több napon keresztül próbált illetékeseket találni az ügyben. A feltehetően illetékes közvállalatban eddig senki nem volt hajlandó szóba állni az egyesület elnökével a helyzet megoldása érdekében. Értesüléseink szerint nincs kapacitásuk az ilyen és ehhez hasonló esetek megoldására.

Lapunk korábbi értesülései szerint az idén várhatóan megoldódik az elhullott háziállatok elszállításának a gondja Topolyáról és a környező falvakból – az önkormányzat hűtőkocsit szándékozik vásárolni erre a célra –, és a jövőben talán nem fordul elő, hogy árokpartokon, közutak mentén vagy éppen a tóparton dögökre bukkanjunk. Mindenképpen szerencsés körülmény, hogy az időjárás egyelőre nem kedvez a bomlási folyamatoknak.