2024. március 29., péntek

Felmentették a környezetvédő aktivistát

A csaknem két éve tartó pereskedésről Dragan Pečurica nyilatkozott

Dragan Pečurica, a topolyai Nikola Tesla Általános Iskola műszaki és informatika szakos tanára 2014 óta szervez környezetszennyezés elleni tiltakozó megmozdulásokat.

A környezetszennyezés elleni legelső tiltakozás alkalmával a Žibelhez is elzarándokoltak a résztvevők (Benedek Miklós felvétele)

A környezetszennyezés elleni legelső tiltakozás alkalmával a Žibelhez is elzarándokoltak a résztvevők (Benedek Miklós felvétele)

A havi rendszerességgel megrendezett eseményen változó számú érdeklődő előtt mondja el gondolatait, meglátásait vizeink, a talaj és a levegő szennyezésével-szennyezettségével kapcsolatban, és minden egyes alkalommal hangsúlyozza, hogy nem az ipari és kommunális szennyezők ellen beszél, hanem a polgárok érdekében, akiknek joguk van a tiszta és egészséges környezethez. A tiltakozásokon elhangzottak nyomán a helybeli Žibel, az állati fehérjéket feldolgozó üzem 2015-ben pert indított az aktivista ellen, mondván, hogy tevékenységével és beszédeivel ártott a cég hírnevének, s ebből nekik anyagi káruk keletkezett. A bíróság első fokon, mint arról mi is hírt adtunk lapunk hasábjain, 2016 kora tavaszán bűnösnek nyilvánította Pečuricát, és 30.000 dináros büntetést szabott ki rá, emellett a körülbelül 150.000 dináros perköltségek is őt terhelték. Az aktivista fellebbezett az ítélet ellen, és a most, február nyolcadikán megtartott tárgyaláson felmentették a vád alól:

– A legutolsó tárgyaláson hat tanú vett részt, és mindegyikük előadta személyes véleményét, meglátását, és abban egyetértettek, hogy a Žibel bűzlik. Úgy gondolom, hogy ez nemcsak az ő tapasztalatuk, hanem minden topolyai polgáré is, és végső ideje, hogy a cég megbékéljen ezzel, és megtegye a szükséges lépéseket a bűz csökkentése érdekében. Mi nem ellenezzük a vállalat további működését, de ezt úgy tegye, hogy ne mérgezzen bennünket! A tárgyaláson is bebizonyosodott, hogy nem volt szándékomban ártani a cégnek, semmi olyan bizonyítékuk nem volt, ami erre utalt volna, de azt megfogadtam, hogy tovább nem mérgezhetnek sem engem, sem a polgártársaimat – nyilatkozta lapunknak Dragan Pečurica, aki azt is elmondta, hogy az ítélet még nem jogerős, hisz a cég még fellebbezhet, és hivatalos értesítést sem kapott még.

A csaknem két éve zajló pereskedéssel kapcsolatban az aktivista kifejtette:

– Ez az egész cirkusz teljesen ellentmond mindenféle logikának, hisz felfoghatatlan, hogy az pereljen be, aki folyamatosan szennyezi a környezetedet, éppen azért, mert te tiltakozol az ellen, hogy ő mérgezzen; az sem világos számomra, hogy első fokon hogyan ítélhettek el emiatt – fogalmazott Pečurica, akitől azt is megtudtuk, hogy az eddigiek során ő is több feljelentést tett városunk környezetszennyezői ellen, de ezeket a legtöbb esetben visszautasították, mondván, hogy nincs elég bizonyíték, de az is megtörtént, hogy azért nem indult eljárás, mert az adott cég igazgatóját egy alkalommal már elítélték ugyanazon vád miatt.

Végezetül azt is elmondjuk, hogy a Pečurica által szervezett tiltakozássorozat pénteken, február 17-én, 16 órai kezdettel tovább folytatódik. Ez lesz a harmincadik ilyen jellegű esemény, és az aktivista ígéri, hogy addig folytatja ezt a harcot, amíg kézzel fogható eredmények nem születnek.