2024. április 25., csütörtök

Mezőgazdasági infóközpont nyílt Törökbecsén

Törökbecsén a Rajko Rakočević utcában, a törökbecseiek által a régi aracsi (vranjevói) községházaként ismert épületben hétfőn megnyílt a mezőgazdasági tájékoztatási központ irodája.
Milan Ćuprić, a Mezőgazdasági Minisztérium növénytermesztési és -feldolgozási osztályának a vezetője a megnyitón a tárca támogatási politikáját méltatta, Milorad Malić, a tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkárság segédtitkára pedig bejelentette: a titkárság 27 pályázattal segíti az idén a mezőgazdászokat.

Malić elmondása szerint a titkárság költségvetése minden eddiginél több, közel nyolc milliárd dinár felett gazdálkodik, aminek elsősorban a bejegyzett gazdaságok örülhetnek majd.
Matija Kovač tartományi képviselő elégedetlen a törökbecseiek és az egész bánáti régió gazdáinak a tartományi és köztársasági pályázatokon való részvételével, a statisztikák szerint ők ugyanis sereghajtók a titkársági és minisztériumi támogatások igénybevételét illetően. A képviselő azt reméli, az új törökbecsei mezőgazdasági tájékoztatási központ segít majd abban, hogy egyre többen pályázhassanak sikerrel támogatásokért. A cél az, hogy a 40 év alatti fiatal mezőgazdászok közül minél többen fogjanak start up projektekbe, és a község mezőgazdasági termelése is fellendüljön.
Saša Maksimović törökbecsei polgármester szerint az információs központ leginkább a kisebb termelőknek jelent majd nagy segítséget a pályázati dokumentáció kitöltésében és a tájékoztatásban. A központ az érdeklődőket nem csak interneten, hanem postán keresztül is értesíti majd a pályázati lehetőségekről. A mezőgazdasági tájékoztatási központ munkanapokon 7 és 15 óra között, illetve a közigazgatási hivatal munkarendje szerint várja ügyfeleit.