2024. április 25., csütörtök

Vita az építési telkekről

A beruházásokról, illetve az építési telkek odaítéléséről folyt a legtöbb vita a nagybecskereki városi képviselő-testület tegnapi ülésén. A hatalmi többség rendcsinálásról beszél, az ellenzék szerint viszont túlzott felhatalmazást kapott ezen a téren a Városi Tanács.

Fotó: Kecskés István

Fotó: Kecskés István

Az ülés Nikola Šarićnak, a Szerb Haladó Párt új képviselőjének az eskütételével kezdődött, aki a városelnök tanácsadójává kinevezett Simo Salapura helyét foglalta el. Az ellenzék több napirend-módosítási javaslatot tett, de egy sem került napirendre. A legtöbb vita az építési telkekről szóló határozat-módosításról folyt.
Saša Santovac alpolgármester szerint fontos, hogy folytatódnak az ösztönző intézkedések. Ha valaki a telek megvásárlásakor azonnal kifizeti a teljes összeget, az 30 százalékos kedvezményben részesül. De gondoltak azokra is, akik részletekben szándékoznak fizetni. Az új határozat világosan pontosítja, hogyan kell kiírni a pályázatot az ilyen földterület eladására egészen a beruházóval való szerződés aláírásának a módjáig. Szerinte ez egyfajta rendcsinálás ezen a téren.
Az ellenzék szerint viszont szó sincs erről. Mint ahogy Alisa Kockar, a Demokrata Párt képviselője kijelentette, vannak beruházók, akik visszalépnek még mielőtt a szerződést aláírnák. Viszont nem tudni, hogy ezt miért teszik, és valójában kik is ők. Csak az ezzel kapcsolatos határozat iktatószámát lehet tudni. Másrészt, azt is kifogásolja, hogy egy olyan statútummódosítást fogadott el a többség, amely szerint ettől kezdve a Városi Tanács dönt majd a telkek odaítéléséről. Ez azt jelenti, hogy a helyi parlamentnek már tudomása sem lesz arról, hogy ki is kapja el az adott telket.
Nagybecskereknek két ipari övezete is van, a beruházók az utóbbi években mégis kisebb számban érkeznek. Legalábbis ezt állítja az ellenzék. Több az ígéret, mint a megvalósított beruházás.
– 2012-ben egy nagy orosz beruházásról volt bejelentés, aztán öt nagy nyugat-európai, majd egy török, japán beruházásról beszéltek. Sajnos, Nagybecskereken ebből nem sok minden valósult meg. Ez nagy probléma. Lehet, hogy lesz olyan is, aki azt hiszi, hogy ennek majd örül az ellenzék. Semmiképp sem – mondta Aleksandar Marton, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselője.
Van rá példa, hogy a beruházó megkapja az építési telket, aztán mégsem fog hozzá az építkezéshez. Ilyen esetekben a földterület visszakerül a város tulajdonába.
Sztojkó József, a Városi Tanács tagja arra emlékeztetett, hogy Nagybecskereken egy évtizeddel ezelőtt két ipari övezetet is létesítettek és több jelentős külföldi beruházás is megvalósult, több ezer új munkahelyet nyitottak meg. Ez a vállalkozási kedv azonban idővel lanyhult és most megpróbálják újra vonzóvá tenni az ipari övezeteket.
– Akadnak befektetők, akik megpályázzák és meg is vásárolják az építési telkeket, aztán később mégis visszalépnek. Ennek több oka is lehet. Az egyik az is lehetett, hogy a szükséges dokumentáció beszerzése, az úgynevezett „papírmunka” elhúzódott. De vannak beruházók, akik egyszerűen meggondolják magukat – mondta Sztojkó József.
A helyi parlament ülésén döntést hoztak a Nagybecskereki Rádió közvállalat felszámolásáról is. Harminchét év után végérvényesen megszűnt a közvállalat.