2024. április 18., csütörtök

A szeretet a kulcsszó

Házasságkötési arányok Magyarkanizsán

A házasság hetének apropóján a magyarkanizsai anyakönyvvezető hivatal szakmunkatársa, Pakai Diana a legkompetensebb, hogy beszámoljon arról, a helybeliek milyen arányban kötnek házasságot és milyen módon, illetve szokásrendszer alapján.

Húsz szolgálati éve alatt körülbelül 300 párt esketett össze, s mint mondta, az anyakönyvvezetőknek a házasság hete egy ünnep. Tapasztalata szerint a házasságkötések száma Magyarkanizsa településen évente hetvenötöt tett ki, tavaly pedig ötvenöt pár esküdött előtte örök hűséget egymásnak. 2006-ban 76, 2007-ben 87, 2008-ban 75, 2009-ben 68, 2010-ben 72, 2011-ben 73, 2012-ben 56, 2013-ban 68, 2014-ben 72, 2015-ben 54, 2016-ban 55 pár házassági beírás volt.

– Sajnos kitolódik az átlagéletkor a fiataloknál, akik házasságot kötnek, inkább az élettársi viszonyt részesítik előnyben. Amikor már úgy gondolják, hogy megteremtették a megfelelő anyagi körülményeket, vagy útban van az utód, akkor járulnak elénk. De a felsőfokú tanulmányok is közrejátszanak ebben. Régebben a 25 év körüli korosztály kötött házasságot, napjainkban pedig a 35 év körüliek szánják rá magukat. Az viszont, hogy az élettársi kapcsolatban megismerik egymást, még sajnos nem csökkentette a válások számát. Magyarkanizsára is igaz a szerbiai statisztika, hogy a házasságok egyharmada válással végződik. A rohanó világ más életet hoz magával, kevesebb a felek türelme, de fontos lenne, hogy egymást segítsék és támogassák a nehézségekben, közösen oldják meg a gondjaikat, egymásra figyelve.

Ha valakik szeretnék hivatalosan is megpecsételni szerelmüket, ehhez arra van szükség, hogy együtt jelenjenek meg előttünk, hozzák magukkal a születési anyakönyvi kivonatukat, állampolgársági bizonylatot, továbbá érvényes igazolványt. Az új közigazgatási törvény tavaly június óta felhatalmaz bennünket, hogy amennyiben a fiatalok igényik, hogy a dokumentumokat mi szerezzük be, akkor egy nyilatkozatot aláírnak, hogy felhatalmaznak minket, hogy ezt hivatalból beszerezzük, és akkor elegendő csak az igazolványt elhozniuk. Megnézzük az időpontot, ami nekik megfelel, beírjuk, és felvesszük a jegyzőkönyvet.

Tapasztalataim alapján sajnos azt kell mondanom, hogy egyre gyakoribb az is, hogy a fiatalok meggondolják magukat. Amikor bejönnek időpontot egyeztetni, még elszántak, de később visszajönnek, hogy mégse akarnak egybekelni, vagy majd később.

A házaspárok 35 év körül vállalnak először gyermeket a megfigyelés alapján, nagyon ritka a nagyon fiatalon vállalt gyermek, és egyre kevesebbet is vállalnak.

Egyre gyakoribb, hogy a falun élő fiatalok is bejönnek a városba, ez azért van, mert gyakran az itt lévő éttermekben bonyolítják le az esküvőt, de számtalan példa volt már helyszíni esküvőkre. A legemlékezetesebb egy szabadtéri, Tisza-parti esküvő volt, amit levezettem. Igaz, ha nekünk kell kimenni, 3600 dinár a kiszállási díj, ha helyben kötnek házasságot, az 1700 dinárba kerül.

Márciustól a házasulandók egy kis ajándékot is kapnak Magyarkanizsán. A könyv témája a szeretet kommunikációja a házasságban, ez egy családterapeuta könyve, amelyet ezentúl minden pár megkap majd. Az önkormányzat célja ezzel az, hogy segítse a fiatalokat a házasság ideje alatt, amikor úgy érzik, megerősítésre van szükségük. Mindig a szeretet a kulcsszó.

A harmonikus együttéléshez mindkét félre szükség van, ne felejtsük el, hogy az udvarlás fázisában is kedveskedtek egymásnak, a házasságban is ezt tartsák szem előtt, és ne vegyék természetesnek, hogy mellettük van a párjuk – tanácsolta az anyakönyvvezető.