2024. március 29., péntek
LABDARÚGÁS

Az adai öregfiúk kitartóan rúgják a bőrt

Az AFK öregfiúcsapata évente több hazai és anyaországi csapattal játszik mérkőzést

Az adai labdarúgóklub, az AFK öregfiú-focicsapatát mintegy harminc játékos alkotja, akikből bármikor összeáll a tizenöt-húsz fős keret egy-egy barátságos mérkőzésre. A csapat 2008-ban alakult meg, majd 2009 áprilisában játszották Szenttamás ellen az első hivatalos mérkőzésüket, amely 3:3-as döntetlennel végződött. A fiúk nem hagyták abba, hanem folytatták, és azóta már jó néhány mérkőzést játszottak hazai pályán és idegenben a környékbeli és anyaországi csapatokkal a kora tavasztól késő őszig tartó idényben – tudtuk meg Zaj Attilától, a csapat vezetőjétől.

A csapat átlagéletkora 40-41 év. A fiúk nagyon szeretnek focizni, mindig telefonálnak, hogy mikor lesz meccs. Ha van időm, rögtön szervezem a mérkőzést. Előtte körbekérdezem a játékosokat, hogy ki mikor ér rá, és úgy beszéljük meg a mérkőzés időpontját, a főzés és a vacsora helyszínét – közölte a csapatvezető, aki hozzátette, hogy a mérkőzések mindig harmadik félidővel zárulnak, amelyen a csapatok játékosai közös vacsorán vesznek részt és barátkoznak. – A mérkőzésekre van érdeklődés az öregfiúk részéről, akik közül tartjuk a kapcsolatot Szenttamással, Becsével, Temerinnel, Verbásszal, Mohollal, valamint a magyarországi Akasztóval. Korábban volt kapcsolatunk Bakssal is, de miután az adai származású, ott élő Túri István kivándorolt Angliába, ez megszakadt. Az idén folytatjuk a munkát, megvan a keretünk, szeretnénk mérkőzéseket játszani az előbbi csapatokon kívül még Zentával, Csókával és Magyarkanizsával. Az idényt márciusba kezdenénk, vagyis akkor játszanánk le az idei első mérkőzésünket – magyarázta Zaj Attila.

Az adai öregfiúk csapata az elmúlt évben hat mérkőzést játszott. Zaj Attila elmondta, hogy az első meccset márciusban játszották Adán, ahol legyőzték Akasztót, amely egyébként az I. helyi közösség testvértelepülése. Majd idegenben játszottak Szenttamás ellen, akiktől kikaptak. Az Ada-napi ünnepségsorozat alkalmával fogadták a moholi öregfiúkat, akik ellen veszítettek, így a vendégeké lett a kupa. A Moholi Napok alkalmából megrendezett mérkőzésen azonban visszavágtak, és ezzel elhozták a kupát. Megjegyezte, hogy az adai és a moholi öregfiúk mérkőzéseire Ada község önkormányzata mindig biztosít egy-egy kupát. Ezután Szenttamás együttesét fogadták, de ismét alulmaradtak. Habár Zaj Attila szerint szerencsétlenül kaptak ki, rúgtak kapufát, és voltak helyzeteik, amiket nem használtak ki, de ilyen a futball. Az adai öregfiúk tavaly az utolsó mérkőzésüket október derekán Akasztón játszották, ahol alulmaradtak a házigazdákkal szemben.

Az adai öregfiúk csapatának tagjai: Csonka Áron, Györe Krisztián, Berec Csaba, Budai Zoltán, Kiss Roland, Bruno Džolić, Hóli József, Nagypál Tibor, Rehors Krisztián, Gyalus Attila, Kovács Emil, Kovács László, Kovács Jenő, Varga Tibor, Aleksandar Pajić, Vince Ákos, Zaj Zoltán, Zaj Attila, Nagy István, Tóbiás Endre, Varsi Csaba, Krizsán Csaba, Laták Adrián, Körtvélyesi Tícián, László István, László András, Rohacsek Aurél, Bilicki Zoltán, Kabók Ede, Koós Árpád, Sárközi István. Tavaly elhunyt Nagy Imre, aki szintén a csapat tagja volt. A mérkőzéseken pedig Nagypál Imre szokott bíráskodni.

Zaj Attila elmondta, hogy a mérkőzések és az utazás költségeinek egy részét a játékosok állják, a többit a szponzorok biztosítják, köztük a felszerelést is. Az első mezt Bilicki Zoltán polgármesternek köszönhetően Ada község önkormányzatától kapták, amely később újabb szerelést is vásárolt nekik. Ezután Adankó Nándor és Adankó Árpád adományozott egy garnitúra mezt a csapatnak, Pálfi Ivántól pedig a lábszárvédőt kapták. A csapatvezető megjegyezte, hogy minden év végén tartanak záróünnepséget Adán a vadászházban, ahova meghívják a támogatókat is. A csapat támogatói: Ada község önkormányzata, az I. és a II. helyi közösség, Adankó Nándor és Árpád, Kelemen József, Tóbiás András, Pálfi Iván, Balog Róbert, Dragan Mrđanov, Gordán Attila.