2024. április 19., péntek
LABDARÚGÁS

Az új európai csatárcsillag

Az elmúlt hetekben az európai labdarúgó-társadalom az új svéd csodajátékos, az eritreai származású Alexander Isak Dortmundba való szerződésével foglalkozott talán a legtöbbet. Míg a 18 éves labdarúgó a stockholmi AIK-tól Észak-Rajna-Vesztfáliába tette át székhelyét, addig kicsit nyugatabbra, a skót Premier League-ben új csillag született: Moussa Dembele, a Celtic fiatal támadója olyan ütemben kezdte el termelni a gólokat, hogy arra már a legnagyobb klubok is felfigyeltek.

A francia U21-es válogatott játékos még egészen fiatalon, 16 éves korában szerződött át a PSG csapatától a londoni Fulhamhez. Az akkor még a PL-ben szereplő fehér-feketéknél 2013 novemberében mutatkozott be a West Ham elleni bajnokin, és három londoni éve alatt 19 gólt jegyzett, ami a skót bajnoki címvédő Celtic vezetőit meggyőzte arról, hogy Dembele az ő emberük, így az ifjú csatár 2016 júniusában négyéves szerződést írhatott alá a glasgow-i sztárklubbal.

Első mérkőzése a Keltáknál óriási égés volt, az egyszeres BEK-győztes ugyanis nagy meglepetést okozva 1:0-ra kikapott a gibraltári bajnok, az amatőr futballistákból álló Lincoln otthonában. Dembele első skóciai gólját augusztus 3-án szerezte a kazah Asztana elleni BL-selejtezőn, a 92. percben rúgott találata a továbbjutást jelentette a glasgow-i katolikusok számára. Egy hét múlva a Motherwell elleni ligakupameccsen duplázni tudott, majd pár nap múlva ismét a nemzetközi porondon volt eredményes, akkor az izraeli Hapoel Beer Sheva hálóját rezgette meg. Szeptember 10-én azután a fiatal sportoló végleg belopta magát a Celtic-drukkerek szívébe, miután olyan dolgot tett, amire 1966 óta egyetlen Celtic-játékos sem volt képes: mesterhármast ért el a Rangers elleni városi rangadón. Ezt követően sem volt megállás, Dembele két gólt rúgott a Bajnokok Ligájában a Manchester Citynek, majd a skót ligakupa elődöntőjében a Celtic az ő 88. percben szerzett csodálatos sarkazós góljával verte 1:0-ra az ősi rivális protestáns klubot. Később a sorozat döntőjében hősünk egy góllal járult hozzá az Aberdeen elleni 3:0-s győzelemhez, így meg is ünnepelhette felnőttpályafutása első trófeáját. A 2016-os esztendő utolsó napján újból Old Firm derbit rendeztek a skótok legnagyobb városában, Dembele pedig az első félidőben, 1:0-s Rangers-vezetésnél óriási gólt ragasztott a hazaiak kapujába, nagyban hozzájárulva így a Celtic 2:1-es idegenbeli sikeréhez.

Dembelével a soraikban a zöld-fehérek az idén megdöntötték a Celtic 1966/67-es nagy generációjának veretlenségi sorozatát, a kiváló formában játszó glasgow-iaknál pedig a négyszeres francia utánpótlás-válogatott támadó egyszerűen nem tud leállni. Február 8-án előbb mesterhármast ért el a bajnokságban a St. Johnstone ellen, majd a hétvégén az Inverness CT elleni kupatalálkozón is háromszor volt eredményes.

Moussa Dembele, akit tavaly a legjobb 21 éven aluli játékosnak választottak meg Franciaországban, a mostani idényben eddig 26 gólt szerzett, így jócskán megnőtt az esélye annak, hogy nem tölti ki négyéves szerződését az írek alapította Celtic FC-nél. Kérőkből már most sincs hiány, az angol Premier League listavezetője, a londoni Chelsea például már a télen elvitte volna az ifjú gólgyárost, az üzlet azonban a Celtic-szurkolók legnagyobb örömére egyelőre meghiúsult.