2024. április 25., csütörtök
EURÓPAI KUPAPOROND

Pikáns párharcok – hova kapcsoljunk?

Ma Bayern–Arsenal és Real Madrid–Napoli rangadók a Bajnokok Ligájában

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének második játéknapja minden bizonnyal fergeteges izgalmakat hoz majd a futballrajongók számára. Könnyen és nagy kockázatvállalás nélkül kijelenthető, hogy – ránézésre minden bizonnyal – a két legattraktívabb párharc első felvonásait láthatjuk ma (szerdán) 20 óra 45 perctől; a labdarúgás szerelmeseinek valószínűleg a bőség zavarával kell majd megküzdeniük. Münchenben a Bayern látja vendégül az Arsenalt, a tavalyi győztes királyi gárda pedig a címvédés hosszú folyamatának első lépéseként Madridban fogadja a Napoli együttesét – a másik csatával ellentétben ez a két alakulat az utóbbi három évtized alatt először találkozik egymással.

Münchenben mérkőzik meg egymással a 2016/17-es BL nyolcaddöntőjének odavágóján a Bayern és az Arsenal. A bajorok a csoportkörből némi meglepetésre csak a D jelű négyes másodikjaként jutottak tovább, hiszen a kalkulálható Atlético Madrid elleni, idegenbeli minimális vereség mellett az orosz Rosztovtól is kikaptak. Sok jelentőséget ugyan nem kell tulajdonítani ennek a ténynek, a pályaelőnyről azonban lemondhatott a német rekordbajnok. Másodikként a csoportgyőztesek táborából kaphattak ellenfelet, amelyek közül – mint oly gyakran az elmúlt évek során – újra az Arsenallal fognak megmérkőzni. Az Ágyúsok az őszi idényben az A kvartettben a PSG-t utasították maguk mögé, így biztosítva, hogy a nyolcaddöntő visszavágóján hazai környezetben harcolhassák ki a továbbjutást.

Ancelotti Thiagóval beszéli meg az edzésen az Arsenal elleni taktikát

Ancelotti Thiagóval beszéli meg az edzésen az Arsenal elleni taktikát

A Bayern a német bajnokságában fölényesen vezet, 20 forduló után 7 pont előnyt élvez a második Lipcse előtt. A német kupa jelenleg a negyeddöntőnél jár, itt a bajorok a Schalkét kapták ellenfélnek. A londoniak már nem muzsikálnak ilyen magabiztosan a Premier League-ben, szoros csatában a negyedik helyen állnak, de ami a fontosabb, 13 mérkőzéssel a vége előtt 10 pont a lemaradásuk az éllovas Chelsea mögött.

Nagy múltra tekinthet vissza a két együttes az egymás elleni összecsapások terén. Az utóbbi években három alkalommal is egymásra akadtak a csapatok, és az angolok többször húzták a rövidebbet: a 2012/13-as szezon nyolcaddöntőjében kétszer győzött a vendégcsapat, a Bayern több idegenben lőtt góllal jutott tovább; rögtön a következő évben ugyanebben a fázisban találkozott a két gárda, és a Bayern londoni győzelemmel és hazai döntetlennel lépett a negyeddöntőbe; legutóbb a BL tavalyi kiírásának csoportkörében játszott oda-vissza meccset a két klub, a bajorok a londoni 2:0-s vereség után otthon 5:1-gyel ütötték ki az angol fővárosiakat.

Játékstílus és taktika tekintetében két hasonló hozzáállású csapatról beszélhetünk, hiszen az Arsenal a Bayernhez hasonlóan általában a domináns labdatartó és támadó szerepet veszi fel a pályán. Annyi különbség kiemelhető, hogy az Ágyúsok sokkal jobban kezelik, ha méltó ellenfélre akadnak a mezőnyjátékban való dominálás terén: kontráikkal hasonló eredménnyel tudnak operálni, mint egy kétharmados labdabirtoklás esetén. A bajorok hazai környezetben minden bizonnyal kezdeményező szerepet fognak vállalni, de stratégiájuk visszafelé sülhet el, ha támadójátékuk megtorpan a londoniak tizenhatosánál.

A gólok számára és a statisztikákra tekintve nemzeti ligájában mindkét csapat bőven meglövi a meccsenkénti két gólt, a Bayern hazai mérkőzései esetében ez a szám közelebb áll a 3-hoz. A csoportkör hat találkozóján az Arsenal 18, a bajorok 14 gólt szereztek.

Carlo Ancelotti és Arsène Wenger edző egyaránt kevés sérülttel számolhat. A müncheniektől Boateng és Ribery (és valószínűleg Xabi Alonso) hiányzik majd, a londoniak keretéből Cazorla és Ramsey dőlt ki. Mindkét csapat várhatóan támadó szellemben áll fel, a bajorok gólfelelőse elsősorban Robert Lewandowski, a londoniak Alexis Sánchez és Olivier Giroud találataira számíthatnak.

Az est másik találkozója a Bayern–Arsenalhoz mérhető Real Madrid–Napoli derbi lesz. A két csapat legutóbb három évtizede, 1987-ben, az 1987/88-as Európa-kupa klubtorna első körében, a legjobb 16 közé jutásért találkozott. Akkor a királyi gárda otthon 2:0-ra nyert a Maradonával felálló Napoli ellen, idegenben pedig 1:1-es döntetlennel harcolta ki a továbbjutást.

A hazai ligában mindkét csapat erősen teljesít: a Blancók 22 forduló után a mindössze 20 lejátszott mérkőzés ellenére 49 ponttal, egy pont előnnyel vezetik a tabellát a Barcelona előtt, a Napoli pedig az olasz Serie A-ban harmadik helyről várja a bajnokság utolsó harmadát. A nápolyiak számára biztosnak tűnik a BL-selejtezős hely, és a garantált BL-csoportkört jelentő második pozíció (Roma) is elérhető távolságra, mindössze két pontra van előttük (a vezető Juventus 9 pontos előnye ledolgozhatatlannak tűnik). A Real a Király-kupa negyeddöntőjében búcsúzott a Celta Vigo ellenfeleként, a Napoli azonban hazája kupájában az elődöntőig menetelt, ahol majd a Juventus ellen kell helytállnia.

A ma este pályaválasztó madridiak hullámzó teljesítményt nyújtva csak másodikak lettek csoportjukban ősszel, a kiemelkedően gólgazdag F csoportban a Dortmund mögött végeztek, míg a párharc pályaelőnyét élvező Napoli a kiegyensúlyozott B kvartettet nyerte meg a Benfica előtt.

Mindkét alakulatról elmondható, hogy a támadó, sok gólt eredményező labdarúgást részesítik előnyben, a Real a La Ligában, a Napoli a Serie A-ban átlagosan 3,5 gólos mérkőzéseket játszik – a találatok nagyobb hányadát természetesen ők lövik. Gyors szélsőjátékkal és kreatív középpályás irányítással egyaránt eredményes mindkét gárda, a királyiaknál Kovačić, Modrić, Isco és Kroos szervezése mellett Cristiano Ronaldo, Álvaro Morata és Karim Benzema rohamaira építhet Zinédine Zidane vezetőedző, az olasz csapatban Maurizio Sarri elsősorban Mertens és Callejón góljaira, valamint Lorenzo Insigne és a kapitány Marek Hamšík játékintelligenciájára számíthat.