2024. április 25., csütörtök

Jól felépített tanterv – eredményes tanítás

A zentai EU – Vajdasági Felnőttképzési Központ rendszeresen szervez továbbképzéseket a pedagógusok számára

A nemrég megtartott akkreditált pedagógus-továbbképzés célja, hogy hozzájáruljon a korszerű oktatási módszerek minél hatékonyabb és minél szélesebb körben való alkalmazásához, illetve ezáltal az oktatás színvonalának a növeléséhez.

Berze Gizella fejlesztőpedagógus, a Jól felépített tanterv – eredményes tanítás képzés egyik szerzője elmondta:

– Lassan tíz éve, hogy elkezdtünk foglalkozni ezzel a témával, eleinte a gyermekekkel kezdtük, ugyanis az volt az elképzelésünk, hogy amennyiben a gyermekeken segítünk, köztük elsősorban azokon, akik valamilyen tanulási nehézséggel küzdenek, akkor tudunk igazán jó eredményeket produkálni, illetve akkor tudunk a legtöbbet hozzátenni a szerbiai oktatási rendszerben igencsak hiányosnak tekinthető területhez. Az évek során azután fokozatosan áttértünk a szülők képzésére, mígnem végül odáig jutottunk, hogy – mivel úgy tűnik, mégiscsak minden a pedagóguson múlik – mindazt a tudást és tapasztalatot, amit az elmúlt évek során összegyűjtöttünk, megpróbáljuk belesűríteni egy pedagógus-továbbképzésbe. Amikor megjelent a minisztériumnak az akkreditációra vonatkozó pályázata, akkor jelentkeztünk, és sikerült akkreditáltatnunk ezt a képzést. Ma már olyan gyermekek is megjelennek az oktatási rendszerben, akik korábban nem kerülhettek be az ún. normál tagozatokra, az átlagos gyermekek közé, hanem ún. speciális oktatásban részesültek. Mivel a jelenleg hatályban lévő törvények ezt lehetővé, sőt kötelezővé teszik, most ők is ott vannak az osztályokban, és ez a helyzet sok esetben új kihívások elé állítja a pedagógusokat. Amikor visszafejtettük az okokat, arra jutottunk, hogy a legtöbb sikertelenség esetében megfigyelhető, hogy a pedagógusok már a tervezés szakaszában sem rendelkeznek megfelelő elképzelésekkel arról, hogyan kellene foglalkozni ezekkel a gyermekekkel, illetve hogyan lehetne felállítani egy olyan tervet, amely mindenkinek megfelel, nemcsak azoknak, akik valamilyen problémával küzdenek, hanem azoknak is, akik mindenféle kiegészítés nélkül képesek megfelelni azoknak az elvárásoknak, amelyeket a tanterv előirányoz. A tapasztalatok tehát azt mutatták, hogy ilyen szempontból a tervezés az egyik legfontosabb eleme az oktatásnak. A képzést úgy építettük fel, hogy mind az elméleti, mind a gyakorlati résznek fontos szerep jusson benne. Szeretném azonban hangsúlyozni, hogy ez a képzés nem arról szól, hogy különféle játékokat játszunk a pedagógusokkal – ami egyébként sok esetben igen hasznosnak tekinthető –, hanem olyan elméleti ismeretekre épül, amelyek alapján végre kell hajtani a tervezést. Amikor a képzést összeállítottuk, némiképp magunk is meglepődtünk azon, mennyire szépen összeállt egységes egésszé mindaz, amivel az elmúlt évek során foglalkoztunk – mondta, majd így folyatta:

– Ennek a képzésnek és a másik hasonló képzésünknek is az a tapasztalata is, hogy rendkívül megosztó, ugyanis van, aki vagy elfogadja – szerencsére ők vannak többségben –, ugyanakkor akad, aki teljesen elutasító vele szemben. Az utóbbi csoportba elsősorban azok tartoznak, akik magát az inklúziót sem hajlandók elfogadni, nem tartják sem helyénvalónak, sem eredményesnek. A visszajelzések alapján azonban hasznos a pedagógusok számára mindaz, ami ezen a képzésen elhangzik, és ezért szükségük is van rá. A módszereik alapvetően megvannak, hiszen a különféle felsőoktatási intézményekből az esetek többségében megfelelő módszertani felkészültséggel kerülnek ki. Ezeknek a módszereknek a gyakorlatba való átültetése, és annak felismerése, hogy mikor melyik módszert kell alkalmazni, illetve hogy azt miként lehet érvényesíteni az adott csoport esetében, nem mindig könnyű számukra – fogalmazott Berze Gizella, aki elmondta, a képzésre folyamatos túljelentkezés van, éppen ezért hónapokra előre kell tervezniük, a résztvevők számának az akkreditáció értelmében tizenöt és harminc fő között kell lennie, ezért ez a szám csak meghatározott keretek között bővíthető.

Farkas Ildikó, a központ vezetője elmondta, az említett képzés mellett a központ több hasonló képzést kínál, amelyek ugyancsak népszerűek a pedagógusok körében.

– A PISA-kompetenciák fejlesztése – PISA-tesztek című képzésünk elsősorban arra irányul, mit tudunk tenni az adott iskolarendszer keretei között – amely igencsak megköti a kezünket – annak érdekében, hogy a gyermekeket felkészítsük a gyakorlati jellegű tudás és gondolkodás ellenőrzésére szolgáló felmérésre. Az Innovációk használata a tanításban című képzésünk által az újfajta módszereket próbáljuk bemutatni, illetve segíteni kívánunk abban is, hogy azok miként építhetők be, és miként alkalmazhatók eredményesen a meghatározott keretek között. Ennek a képzésnek a továbbgondolása a Jól felépített tanterv – eredményes tanítás elnevezésű képzésünk, amely abban nyújt segítséget a pedagógusoknak, hogy az előző képzésben feltérképezett módszertani lehetőségek miként alkalmazhatók a tervezés folyamatában, és ezáltal miként tehetik hatékonyabbá és eredményesebbé az egész oktatási folyamatot. Igen fontosnak tartjuk a testbeszéd alkalmazásának lehetőségeit az oktatásban, éppen ezért ezzel kapcsolatban is van egy hosszabb és egy rövidebb képzésünk. Azt hiszem, hogy ezzel sajnos még mindig nagyon keveset foglalkozunk, annak ellenére, hogy tudjuk, ahogyan a mindennapi életben, úgy az oktatásban is ilyen módon zajlik a kommunikáció jelentős része, amely éppen ezért nagymértékben befolyásolhatja az oktatás folyamatának eredményességét is. A képzés alapját az asszertív viselkedési formák ismertetése képezi, és arra helyezzük a hangsúlyt, hogy ne csak a beszédünk, hanem a viselkedésünk által is megpróbáljuk ezeket tükrözni, ezért az elméleti elemek mellett gyakorlati példákon keresztül is igyekszünk megismertetni a résztvevőkkel, hogy egy-egy esetben mi lehet az a legmegfelelőbb viselkedési forma, amely pozitív reakciókat válthat ki a gyermekekből. Magam is igyekszem mindig újabbnál újabb megközelítési módokat találni egy-egy tananyag feldolgozásához, és a tapasztalataim azt mutatják, hogy amióta tudatosan törekszem erre, nemcsak én élvezem jobban az órákat, hanem a diákok is. Ez pedig azt jelenti, hogy ez egy jó út, és ezen az úton kell továbbhaladnunk. Ez a képzési ciklus kétéves, amely időszak alatt az eddigiek során megszerezett tudásunkat és tapasztalatunkat igyekszünk átadni a pedagógusoknak, de arra is törekszünk, hogy magunk is továbbfejlesszük a tudásanyagunkat, hogy a következő ciklusban újabb érdekes és hasznos tapasztalatokat adhassunk majd át a kollégáinknak – tette hozzá Farkas Ildikó, az EU – Vajdasági Felnőttképzési Központ vezetője.

Képzéskínálat

PISA-kompetenciák fejlesztése – PISA-tesztek (előadók: Petrović Vlatko és Farkas Ildikó); Csoportos pszichológiai fejlesztés (előadók: Berze Gizella és Tóth Karolina); Innovációk használata a tanításban (előadók Petrović Vlatko és Farkas Ildikó); A testbeszéd ereje az oktatásban (előadók: Nagy Fodor Lilla és Földi Mónika); A sikeres kommunikáció technikái (előadók: Petrović Vlatko és Farkas Ildikó).